Ekonomist

119

šećera, piva i alkohola, iz izdataka i primitaka budžeta ı iz konzumcije uglja i lignita. Središnja mafematska, veličina ovih šest raznih grupa poslužice da se oceni da li je zemlja napredovala i koliko. i prema tome će se uvećavati izmos anuiteta za (ај угеmenski period. |

O okupaciji Dawes se izjasnio u prilog Nemačkoj. Da se uspešno provede stabilizovanost, Nemačkoj je potrebno da prima iZvore sa svog celokupnog feritorija koji joj daje čl. 428 Versaljskog ugovora. „Naši predlozi baziraju na predpostavci da ekonomska aktivnost neće biti povredjena ili naturena sa nikakom tudjinskom organizacijom osim kontrole Који predvidja plan“ navodi se u uvodnom mestu Izveštaja.

9. aprila 1924. g. predata su C. D. R. oba izveštaja eksperata. Dawesov je referat uzet u promatranje, 12. aprila С. Р. R. javlja. saveznim silama i Nemačkoj zaključak komisije eksperata, i već 16. aprila Reich odgovara da u principu prima OSnoViu plana kao bazu novih pregovora. Poincarć, koji je tada bio predsednik irancuske vlade, izjavio se bez rezerve za plan. To su bili prvi uspesi. Da se Francuska odreče svoje suverene vlasti na okupiranom teritoriju, trebala je jaku garanciju, a Tu, eto, daje Dowesov plan. Doduše, još uvek Nemačka nije oslobodjena savezničkih vojnika, ali od onog dana kad je slupio na snagu Dowesov plan, nastala je mogućnost da će sigurno doći momenat kada će se Nemačka toga da oslobodi.

11. maja 1994. g. bili su ižbori Irancuskog parlamenta i ma vlast dolazi vodja radikalno socijalističke partije f7erriof. (J. Bnagleskoj je zasedao /MMac-Donald, šel Labour Party. Oba bez političkih tendencija koje vladahu u starim imperijama, gde se despolizam i apsolutizam radjao i umoravao, bili su jaka opora da se ostvari ideja Dawesa. 1 već 16. VII počinje prvo zasedanje u Lonđonu.7) Pre toga (8. jula) posetio je Mac-Donald u Parizu predsednika fran. vlade Мегпога, 1 predstavnici obeju vlada donesu 9. jula zajedničku notu — zvanu mota francusko-britanska: prema kojoj se Francuska i Engleska obavezale da će istupiti zajednički na londonskoj komferenciji, zahtevajući primenu plana prvog komiteta. 20. jula londonska konferencija jednoglasno pri-

7) Na konferenciji u Londonu bile su zastupane ove države: Епајезка, Кгапcuska, Italija, Japan, Portugalska, Rumunija, Grčka i S.H.S. Nemačku su zastupali predstavnici vlade Marx, Stresemann i Luther i predsednik /Omegslastenkhomisston, Ruppel. :