Ekonomist

202 | | - : = Прометна Банка у 1927.

Овај новчани завод постоји од 1896 у Београду и још пре рата показао је експанзију на пољу шумске индустрије. Председник управног одбора је г. Милош Савчић, инжењер, бив, министар и познати радник на пољу привредном. Зато је од интереса да се овде цитира један одељак из извештаја управног одбора ове банке који гласи:

» Уопште, са жаљењем се мора констатовати да држава није ништа учинила за поправку рђавог стања наше привреде. За-

блуда је мислити да ће оно бити поправљено ако једна влада

стави у свој програм тачку »решење привредне кризе«, јер се привредна криза, која је у ствари израз наше мале производње према огромној потрошњи, не може решити никаквим законом и никаквом наредбом. За поправку нашег привредног стања треба великих и дугих напора, треба много рада, треба строге штедње не само у државном газдинству него у свакој појединој привредној јединици, треба добра администрација, добар железнички и бродарски саобраћај, добри друмови и још много друго. Све је то изнад моћи једне владе п једне скупштине, јер се мора радити годинама да се поправи стање у које смо запали бесомучним расипањем и занемареном производњом после рата, Лек се не може наћи у јаловим препиркама политичара, ни у неизводљивим реформама (као на пр, у ликвидацији сељачких дугова), него само у доношењу закона који ће нашем народу обезбедити правни поредак, у истрајном раду на подизању наше народне производње, нарочито земљорадничке, и у завођењу јавне и приватне штедње. Уместо да се иде за тим да се сељак ослободи својих обавеза рушењем данашњег правног поретка, треба га оспособити да с истим радом постигне двоструке и троструке приносе, и он ће не само лако отплатити своје данашње дугове, него ће се моћи још више користити новим кредитом за унапређење своје привреде.“ |

На овогодишњем збору акционара решено је, да се банчин капитал повећа од 10 на 20 милиона динара. Улози на штедњу износили су 18,8 милиона (према 18,55 у 1926). Чиста добит износи 3,763.085 динара. По одбитку дотација за фондове и тантијеме, акционарима се дели 20% или 100 дин, по. акцији, чија номинална вредност исноси 500 динара.