Ekonomist

1 76

наша држава нема услова да може рефлектирати на своје представништво у Управном Савету Међународног Биро-а Рада, а у наредном изборном периоду за 1928. 1931. — год.

о нашем мишљењу она има за то услова, и то баш с о6бзиром на интересе саме Међународне Органицације Рада. И наша Држава треба да инсистира на томе, па макар и постозали приговори да није још ратификовала конвенцију о осмо“ часовном раду у индустрији, која се сматра као "најважнија од свих конвенција. Јер прво, тај би приговор могао да се упути и оним члановима Управног Савета, који такође нису ратификовали ову конвенцију; а друго, да иако није ратифи= ковала ову конвенцију, она има законодавство о примени осмочасовног рада у индустрији. Шта више, може се с правом рећи, да је наша Држава готово међу првима која ја завела осмочасовно радно време у индустрији, и то уредбом још од 12, септембра 1919. год., која је уредба, врло интересантно, прокламовала осмо-часовно радно време чак и у свима радњама и предузећима занатским и трговачким! Алим сем тога, наша Држава има за данас, може се рећи, законодавство за заштиту и осигурање радника, какво баш одговара високим принципима који су истакнути као нарочито важни за постигнуће социалног мира на челу ХН, Дела о Раду Версаљског и осталих уговора о Миру, и какво се може наћи само у земљама, којима је у истини стало до тога да раде на остварењу социалног мира на бази социалне правде. Ингерес, дакле, постоји за нашу земљу, да буде представљена у Управном Савету МеБународног Биро-а Рада. Тај је интерес и државни, и национални, и социални, А тај интерес наше Државе одговара и интересима Међународног Биро-а Рада, јер је наша Држава дала довољно доказа, да ради на спровођењу принципа на којама и почива Међународна Организација Рада,

Наши меродавни и позвани кругови треба да се више заинтересују и на овој страни, Греба од владе пријатељски нам наклоњених држава тражити услугу за услуге које смо и ми њима чинили до сада у овоме погледу. Греба најзад, ако није могуће ипак постићи повољне резултате приликом ових избора чланова Управног Савета »припремити терен« и обезбедити успех за идући период, када ће измене 5393, Версаљског уговора о Миру бити вероватно дефинитивно ратификоване под: "условима предвиђеним у 5 422. овога Уговора, а коју је из__ мену наша Држава већ ратификовала, У овоме погледу систем par roulement — т, ј, наизменичног представништва могао би' између наше државе и држава пријатељски нам наклоњених да буде за препоруку, уз примену још и одредаба чл. 3, ТТословника Управног Савета Међународног Биро-а Рада да свака влада заступљена у Управном Савету може да наименује своме титуларном делегату као помоћног делегата једно лице друге националности, које има права присуствовања седницама Са»

7