Ekonomist

293

4. Остаје још да споменемо, с неколико речи, пореска ослобођења. Законодавац предвиђа две врсте пореских ослобођења, на име: трајна (стална) и привремена.

Трајно су ослобођена сва државна земљишта, која се не искоришћују »привредно тековно“ (чл. !0. тач. 1.), већ служе ошштим интересима (просветним, културним, санитарним и др. циљевима без сврхе зараде. Под истим условима, т.ј. ако служе овде споменутим. циљевима »без сврхе зараде« могу бити трајно ослобођена од пореза приватна земљишта, као и земљишта која су у својини општине, цркве, манастира, фондова и др.

Привремено су ослобођена земљишта колониста и земљишта на којима су подигнути; виногради, шљиваци, маслињаци и шуме, (Ослобођење траје од 5—40 год,

ИП Порез на приход од зграда

1. По чл. 29, овом порезом имале би бити оптерећене све зграде које служе а) за становање; в) ма којој другој трајној употреби; чл. 32 закона пак овај обим знатно је сужен, Од пореза су ослобођене, поред зграда које служе општем интересу (надлештва, пркве, болнице, музеји и т. д. и »све економске, фабричне и друге индустријске зграде, као и зграде које служе искључиво земљорадницима за становање,“ тако да је у практичној примени, порезивање по овом пореском облику ограничено на зграде за становање и на локале (трговачке радње у опште).

2. Порески објекат је приход од зграда; пореска основица; годишњи закуп умањен трошковима на одржавање, управу и амортизацију зграде.

Код зграда које се издају под закуп основица је стварни (фактички) годишњи закуп; код зграда које нису издате под закуп (у којама сопственик сам станује) узима се вредност кирије најближег сличног стана (локала),

Трошкови за одбијање (одржање зграде, управа, амортизација) нигде се стварно не изналазе, већ се узима процентуално од бруто кирије и то: 20%, у Београду, Загребу, Љубљани и Новом Саду; 25%/, у осталим варошима (варошицама, бањама и летовалиштима' 30'%/, у селима.

3. Порески терет и овде је рашчлањен на два дела, на име;

а) на основни порез, који је општи и пропорционалан, и он износи 12'%/, од чистог годишњег прихода; и

в) допунски порез, који је такође општи, и прогресиван, Пореска стопа почиње са 2' и пење се сваких 10.000 дин, кирије више увек са 2'/, тако да се код кирије од 70.000 наплаћује 14'/,. Овде се прогресија зауставља па се за кирије преко 70.000 наплаћује 14" за првих 70,000, а 10%/ за онај вишак преко тога,