Ekonomist

294

Тако на пр. на кирију од !00.000 дин. плаћало би се укупно: на пме основног пореза 100.000 a 12%, — 12.000 — на име допунског пореза: на 70.000 a 14% 9.800 п на 30.000 a 10% 3.800, — свега дин. 24.800.

4, Поред ослобођења које смо већ споменули (зграде које служе ошштем интересу без сврхе зараде) предвиђа се (чл. 37 став | нарочита привилегија за нове зграде. (Ове плаћају, место основног и допунског пореза, односно укупно на име једног и другог само 39, од чистог прихода. Ова привилегија | траје 20 година у местима преко 50.000 становника а 10 година за мала места. За спратове дозидане на место порушених овај се рок смањује на половину.

Ш Порез на приход од прелузећа, јавних и самосталних занимања

1. Овоме порезу подлеже »сва тековинска пословања која се обављају обртно као и самостална занимања«.

Закон је поделио (чл. 42) сва тековинска пословања и самостална занимања у три групе:

Прва група обухвата у главном сва трговачка, индустријска, рударска п већа занатска предузећа; друга група обухвата у главном слободне професије, мала занатска предузећа и торбарење; трећа група обухвата самостална занимања са искључивом или претежном применом телесне снаге.

Но сем овде наведених »тековинских пословања и самосталних занимања« овом пореском облику подлеже и сва друга пословања и занимања која нису оптерећена ни једним другим пореским обликом, Тако на пр; закупи, лов, риболов, товљење стоке, експлоатација земљишта у колико не потпада под појам пољопривреде п шумарства, ит. д.

2. Порески објекат је приход од пословања одн. занимања. пореска основица чист приход протекле пословне године.

Чист приход се добија кад се од доказаног (утврђеног) бруто прихода одбију трошкови производње, одржавања и осигурања. Карактеристично је нагласити, да у ове трошкове улазе и пасивни интереси, као и фактично плаћени државни и самоуправни посредни порези и таксе.

3, Порески терет рашчлањен је и овде на основни и до пунски порез.

Пореска стопа основног пореза креће се између 4 и 106 и он је пропорционалан. Допунски порез је прогресиван, по“ реска стопа почиње са 2", а завршује са 129/. — торбари, агенти и трговачки путници плаћају на име основног и до“ пунског пореза паушално 60 одн. 1000 дин. годишње.

4. Од пореза су ослобођени: кућно занатство, ако се тиме баве само укућани; радње ратних инвалида, ако приход није већи од уобичајене наднице; занимања телесних радника, ако не раде у сопственом локалу (надничари, тестераши, носачи!.