Ekonomist

349

у кредиту, који добијају, као и остали напред поменути чиниоци у опијумској трговини.

На закључку овог параграфа о чиниоцима у трговини са опијумом намеће се, по сили околности ово резоновање:

i). Потребно је отклонити диктатуру страног извозника са нашег опијума. То је интерес народа на Југу као и интерес извоза целе државе.

2). Да се диктатура отклони ваља помагати стварање и јачање правих домаћих извозника и подупирати сваку њихову акцију у правцу стварања непосредних веза са страним потрошачима. Но, при томе ваља водити рачуна да се наш садашњи прави извозник (у колико постоји) налази у односу према своме потрошачу са којим жели створити присне и трајне везе, у положају сеоског дућана пуног робом доброг квалитета али робом коју не троши сеоски живаљ веп градско становништво. Међутим грађани само по чувењу знају да на селу постоји дућан са робом коју они требају, али којом их без тешкоћа и брзо снабдева њихов варошки трговац.

3). Еманципација извоза предпоставља опсежан рад на сортирању опијума, на стварању његове марке на оспособљавању домаће производње да може стално снабдевати сировим опијумом иностране потрошаче и т. д.

4), Најзад успех целог овог великог и сложеног посла кога се наши вредни јужносрбијанци привредници смело и неуморно лаћају зависиће у доброј мери и од споразума који се у Женеви буде склопио о ограничењима производње и трговине како сировим опијумом тако и фабричким производима којима он служи као главна сировина.

IV

Кретање производње, извоза и цена

Да би слика трговине т. ј. извоза опијума била што јаснија ваља бацити један поглед на кретање производње и извоза и на стање цена. За основицу прегледа, који се даје, нижеузета су: 1)саопштења угледних трговаца о производњи појединих година и о остацима из минулих година; 2) процена годишњих Конгреса Комора и извозничких Удружења односно контингенат за извоз и његова вредност по кгр.и O) стање и вредност извоза према званичној царинској статистици: