Ekonomist

348 зама. По њима се он тражи и купује. Без њих он не значи много, бар до скоро није много значио. i

_ Када се јави нсв конкурент, а јавља се на берзама са својом понудом опијума (јер у већини случајева потрошачи нерадо улазе у склапање директних куповина са новим понуђачима) прави извозник на њега насрне без милости. Ако је човек слабији он одмах подлегне; ако се покаже јак и отпоран прави извозник му пружа руку, тражи да разговарају, покушава компромис и све се завршава споразумом и савезом.

У неколико махова до сада страдали су наши људи при покушајима да мимо солунских извозника продру на светску пијацу и утврде свој положај. Страдали су јер су им финансијске подлоге биле кратке и искуство недовољно.

Прави извозник, као војсковођа, рукује куповином опијума у свима крајевима света где сеона обавља. Он утврђује цене, он има стотине агената које плаћа непосредно за услуге или којима даје „комисион“. Али избегава да на велико фи= нансира производњу примајући ризике. То оставља „посредницима“ који су ближи произвођачу и произвођачкој зони.

Извозник је банкар т. ј. он радо даје кредит на подлози опијума као што га и радо непосредно купује од посредника непосредно, од произвођача преко агената плаћених или под комисисном.

Постоји оправдана сумња на ове извознике да они у великој мери помажу нелегалан промет са сировим опијумом, дакле кријумчарење зарад пушења.

Наш опијум због високог процента који садржи није употребљив за непосредне штетне сврхе т. ј. није за пушење. Он је нарочито подесан за индустријску прераду у хемијске артикле. Али он се да искористити за мешање. Извозник га меша са опијумом слабијег процента морфина, да би овај последњи појачао квалитативно. Услед тога може да се деси да и поред обилне бербе у Азији и код нас цене нашем опијуму за једну сезону не покажу тендецију ка беси, пошто наш опијум служи за мешање. На тај начин наступа оно што би се по појмовима економске теорије назвало анахронизмом т. ј. да нагло повећана понуда не утиче на пад цена.

- _ Погребно је напоменути да извозници — странци купљени опијум не прерађују одмах. Дешава се да га често годинама држе у својим магацинима, и да њиме покривају своје потребе