Ekonomist

364

Овде се поставља питање, да ли Народна Банка, као банка над банкама може овако да ради7 (Очи свих новчаних завода _упрте су на њу и по ономе, да рђави примери кваре »благонаравије«, могло се очекивати, да ће од сада њу многи имитирати, као што се на њу угледају и у многим другим својим поступцима у току пословања, било у односу према својим дужницима, било у односу према надзорној власти, билансирању и т. д. Уместо да Народна Бан«а служи за пример реда и испуњавања до крајњих скрупула свих наређења закона, правила и државних власти, она се овде појављује, као неко коме та контрола смета,

У осталом, на збору је то и јавно речено и та се тенденција опажа и у овим изменама статута, јер се свугде, гле год се могло, државна контрола ограничила или сасвим укинула, То је мотивисано неком чудном екследитивношћу ове конзервативне устинове и жељом, да се наша емисиона банка учини самосталном и независном, да јој држава не би сметала. |

А. ако се игде у свету државни комесар више пасивно држао него комесар Народне Банке у Београду, за то мислим да нема примера.

И тај и такав комесар, који је само једна скупо плаћена фигура, такав комесар је по одредбама закона имао вршити ефективну контролу над радом Народне Банке и имао право да обуставља одлуке њеног Управног Одбора!

Од многобројних примера, како се новим статугима знатно мења правни положај Народне Банке и њен однос са државом, . да наведемо овде само ова да:

1.) Члан 2. који је гласио: »Народна Банка је завод на акције и стоји под нарочигим надзором државним«, У новом пројекту статута изостављене су речи »и стоји под нарочитим нахзором државним“. У своје време то није случајно стављено. Напротив, хтело се нарочито да обележи и истакне, да Народна Банка није обичан акционарски новчани завод, него једна специална установа 5 бепем5. Такве су, уосталом, и остале новчаничне банке у Европи. И за Келећођапк се пре рата дуго расправљало и најзад дошло до закључка, да није ни чисто приватна ни државна банка, него нешто средње, мешовито, И код нас се имало доста разлога, да то обележје буде унето у статуте, па не знамо шта је сад руководило меродавне у Министарству Финансија да допусте ово изостављање.