Ekonomist

_ 365

2) Члан 4. такође је претрпео битне измене, До сада су била тачно побројана места, у којима банка има своје филијале, Затим је за отварање будућих филијала било предвиђено у ставу четвртом овако:

»У споразуму с Министром Трговине и Индустрије, моћиће · банка поред ових филијала оснивати своје филијале или агенпије п у другим местима, где се потреба укаже«.

Новим статутима, међутим, оставља се банци потпуна слобода у отварању филијала. Ово ће се понајпре светити самој држави, Треба знати предратну историју наше Народне Банке, када није имала ни једног филијала и кад је надзорна државна власт није могла натерати да отвори ни један филијал, ма да су статутима и тада били предвиђени, За Министавство Финансија је од неоцењене важности, да се одржава једна добра мрежа филијала с обзиром на то, да емисиона банка врши и дужност државног благајника.

Тешко ће бити после да се банка нагна на отварање неких филијала, за које она унапред изјави да јој нису рентибилни и према томе и непотребни. Међутим, ова установа у свом раду не сме увек да се руководи питањем рентабилитета, него општим привредним, па чак и државним и земаљским интересима, као што се то лепо у ранијем закону и у старим статутима предвиђало.

Овом приликом дужност ми је да признам. да се нешто ипак учинило у интересу публицитета и контроле банчиног рада, То је нови члан 37 банчиних статута, по коме се банка обавезује да сваких осам дана објављује своје стање по нарочитом обрасцу, који је приложен статутима. Зе мене је то нарочита сатисфакција, јер сам на ванредном збору акционара Народне Банке на дан !!. јуна 1922 (видети записник овог збора, стр. 66 Тодишњи извештај Н. Б. за 1922) тражио код члана 43. да се цитира минимум позиција које се морају 06јављивати; другим речима да се утврди шема за биланс. Тада овај предлог није усвојен.

Исто тако морам да напоменем, да је овога пута управа Народне Банке била приступачнија у погледу досадашње одредбе Члана 53 Статута (други став), по којој директори и чиновници новчаних завода не могу бити чланови управног одбора. На предлог г. Д-ра В. Марковића, управа је изјавила, да ће се постарати да садашњи члан 47 Статута (други ставј