Ekonomist

404

ошштинских судова, Што значи уверење општинског суда; —. Има ли ко од вас, који је уверен, да неће једнога дана бити у џепу повериоца једно уверење општинског суда, да дужник није земљорадник, а друго у џепу дужника, да је он земљорадник — По мом уверењу неће један политички противник општинског одбора лако доћи до уверења, да је земљорадник, а ово уверење оверава полицијска власт. Иначе општина издаје крштенице и сведоџбе о моралном владању, али за ова уверења долази полицијска власт, да оверава ова уверења. Ако општински hara не буде хтео да шиканира онога, који тражи тако уверење, онда ће то да учини полицијски орган. Ту видите, како хоће влада политичке факторе да угура у онај спор, који појединци воде код суда. Ви сте сад сељака гурнули овамо, кад треба какво уверење, полиција ће да цени њено политичко уверење.

Па онда има још одредба, да се мала општинска имања имају предати сељацима. — Наш сељак није више жељан земље, а нема ни пара, Ако му хоћете дати на кредит, онда му можете дати. Ту долазим до оне згоде, кад су питали за време Луја ХМ; што сва руља на сокаку виче хлеба, а не тражи мелшпајз. — А видите, код нас је народу све подељено, а избори су непрестано. Сад што знаш, можеш делити и др жавна имања, А има и једна пикантерија. То је најновије. И обласне штедионице не могу давати земљорадницима кредит непосредно, него само затружним кредитним установима, Сад обласне парти ске штедионице била би најбруталнија партијска теревенка, као п општинске. А сад Радић спрема обласну банку и тамо су се већ спремали да поделе те паре, а сал се каже; е, сад можеш дати само задружним кредитним уста“ новама, А ту ће бити којекаквих банака клерикарних, земљорадничких и т. д. То ће бити опет средство да се штете пар“ тијски противници.

Господо, још бих могао доста да говорим, има ту страшних прописа, о заводу меница у књиге за пет дана, али ја сам већ претерао и морам да завршим;

Пројект је нејасан, јако развучен и уноси многе ствари не на местима где им је ред, него тамо где не спадају, Даље, он је против сељака, убијајући му кредит и одузимајући му меничну способност он убија његов кредит, и даље, овај законски пројект је противуставан, јер ствара две врсте људи разних права, он је неморалан, јер уводи неоправдан мора“ ториј, он увађа партијски утицај у кредитне у станове и коначно, он је највећи банкрот у нашој држави и целом свету.