Ekonomist

405

Измене Закона о Народној Банци

На захтев Краљевске Владе, а да би се испунили захтеви поверилачких група, с којима се преговара ради остварења једног великог зајма у Енглеској. одржан је 8. јула о, г, ванредни Збор акционара Народне Банке, да би се могле усвојити измене и допуне у закону о Народној Банци, на које треба дати свој пристанак и банка, односно њени акционари.

Управа Банчина поднела је збору тим поводом један извешттај који је од прилике мотивација Законских измена и доштуна, те из тог извештаја доносимо овде важнија места:

»Да би се законска стабилизација створила и одржала морало се приступити регулисању односа између Државе и Народне Банке, који су постали и носили обележје несређених финансијских односа из година, које су следовале завршеном Великом Европском рату као што је то у осталом биломн у свима осталим европским државама, било да су учествовале у самом рату било да нису, Нарочито се морала обратити већа пажња на стављање Народне Банке, у могућност, да обавезе из законске стабилизације може испунити, стварањем јачег девизног фонда код Народне Банке, а у исто време и исплатом једног дела дуга државног код Народне Банке, Законска стабилизација значи у главном две ствари: — одређивање тачне вредности домалег новца у односу према злату, пошто је за сада злато још увек мерило вредности, а за тим обезбеђење сваком имаоцу новчаница Народне Банке, да може у свако време за своје новчанице добити злато или вредности које су равне злату. Народна Банка је према томе морала примити на собе обавезу замене својих новчаница за златои златне вредности, која је замена била суспендована чим је рат био објављен. По тој својој обавези Народна Банка треба да има могућност да ту замену фактички и врши и одржава.

Две су ствари које на замену новчаница утичу, а то су; средства за замену и величина оптицаја самих новчаница. У колико су веба средства за замену којима Банка располаже, о толико је замена осигуранија, према томе у толико је мањи оптицај повчаница према тим средствима у толико су оне више осигуране. Средства за замену Банка добија из два велика извора. од којих је један редован, а то је наша привреда и трговина, а други нередован, а то су зајмови у инострансгву. Ми смо вам казали да је Влада у преговорима за зајам у иностранству; девизе које из тога уђу у Банку биће фонд, којим ће Народна Банка моћи осигурати заменљивост својих новчаница поред свога злата.и сребра, које има у својим касама, а редовни притицај девиза из привреде и извозне трговине биће у стању да редовне потребе у обичним годинама задовољи, тако да ће стокови девиза остати за ванредне тодине, као што је била прошла година,