Ekonomist

408

=

Као што се види, предуслов за ову законску валутну реформу је у два претходна чина; i.) na се оствари зајам у Енглеској и да се депонује 4,000.000. фунти за подлогу новчаница и 2. да се донесе закон о стабилизацији на чији се члан !. закоп и статути Народне Банке позавају.

На збору се с правом тражило да се најпре испуне овепретходне погодбе, па да се онда решава о закону и статутима, али се преко тога прешло:

Осигуравајућа друштва у 1927. г.

Прошла година била је неповољна за сва привредна предузећа, а исто тако нису добро прошла Hm осигуравајућа друштва и у пословима живота који се иначе доста добро развијају. Због пословне стагнације, осигураници су тешко плаћали премије и од тада је настало. велико сторнирање полиса. Рачуна се, да је просечно било око 30"; поништавања полиса, које су дотле биле у важности. Када се има на ул), дасуу првој години рада животна осигурања у опште не рентирају, јер је трошак (провизија агенту, лекарски преглед и управни трошкови) много већи од годишње премије, онда је тек јасно, да се услед тога поништавања полиса у првим годинама. осигурања, друштва излажу великим губитцима.

У области осигурања од пожара било је доста штета, више него што је нормално по теорији, услед тога што; је коњуктура у извесним гранама индустрије била врло неповољна. Док су ранијих година врло често горели млинови, у 1927. г. забележено је неколико већих штета стругара (пилана), а услед суше било је и неколико већих пожара шума, нарочито у Босни и Славонији,

И у осталим гранама осигурања нији било боље; а нарочито је слаб посао био у осигурању транспорта, јер“ због неродице није било извоза хране, који је један од. главних продуката нашег извоза. |

При свем том, у Југославији ради преко 20 ссвгуравајућих друштава од којих су 16 основана искључиво домаћим или уз; припомоћ страног капитала, али су регистрована овде и имају главно седиште друштва на територији Југославије. Сем тега раде и 6 чисто страних друштава, од којах су 2 енглеска 2 француска и 2 бечка (аустријска), а поред тота пред Мура = старством Трговине и Индустрије налазе се пеколико MOTO, за основање нових друштава, било де, ве страним, која раде одавно у иностранству, одобри рад у нашој земљи.

Код нас не постоји једно модерна, законодавство, којим 00