Ekonomist

409

се регулисали односи између осигуравајућих друштава и оситураника с једне стране и између друштва и државе с друге стране. У Србији важи закон донесен још пре 40 година, када у Србији није постојало ни једно домаће друштво. У Словенији и Далмацији важи аустријски закон од 23. ХИП. 1917. г. тако звани „рерулашив“, На осталој територији важе одредбе мађарског трговачког закона. [о чини, те је у том погледу прилично хаоса у области осигурања, што још више отежава ситуацију за рад.

Како су се развијали послови ссигурања, најбоље се види из кретања премије у најважнијој грани осигурања противу пожара и у 1926. г. највећу премију показује друштво »Сава« (Азесигахоти (бепетан 12 Ттзја) у износу дин. 285 милиона. Приближна премија била је и у 1925. г. а за 1927. г. износила је 26,4 милиона, Штете у овојграни осигурања износиле су у 1925. г. 143 милиона а у 1926, г, 24,7 милиона. На друго место по величини премије долази »Триглав«“ са 22,9 милиона, па онда »Стоана« са 17,7 милиона и »Југославија« са :4 милисна. »Кештопе Адпанса« из Трста имала је премије 122 милиона и штета око 12 милиона динара. Укупно су сва друштва у Југославији имала 7,766 пожарних штета и исплатили су на име накнаде 96,443.669 динара.

Као што се види, у 1926. г послови нису били ни мало сјајни. У 1927. гг. ситуација се нешто поправила, али нажалост нема података за сва Друштва. »Стоана«“ је имала приближно исту премију као и у 1926. г. 17,6 милиона бруто премије, а нето премија је износила 7,6 милиона, док су штете биле 4,9 милиона. На другом месту долази »Херцег Босна« са 5,7 милиона нето премије, па затим »Југославија«“ са 5 милиона а »Козаа Ропсете« са 4,2 милиона.

Што се тиче премије у осигурању живота, ту од домаћих друштава на челу стоји »Стоана« која је пмала нето премије 1,3 милиона, затим »Југослувија« са 3,1 милиона. И овле треба напоменути да има друштава, која не раде живот, него, само пожар, као што су: »Григлав« и »Сава« и обрнуто, на пример једно велико друштво као што је »Рћбтах« које ради само животна осигурања,

Као што је познато, код осигуравајућих друштава капитал не игра главну улогу, него резерве и тако се може десити, да једно велико и моћно друштво као што је »Сава«, нема више него 4 милиона уплаћеног капитала, лок јој резерва изпоси око 10 милиона, о уплаћеном капиталу на првом месту долази »Коззја Ропсете« са 5 милиона дилара, а »Србија“ у овој години повећава свој капитал од 5 на 10 милиона. (Остала домаћа друштва имају капитала испод 5 милиона динара, а неке су задруге са неограниченим капиталом на пример »Стсана« и »Нада« и код многих друштава и овако мали капигал није могао добити дивиденду, јер су зараде свих осигуравајућих друштава биле минималне,