Ekonomist

410 > ; 557

“ Државна Ликвидациона Банка

___Поводом питања како да се одуже земљораднички дугови, постало. је, као што је познато, неколико законских пројеката. У пројекту г. К. Тимотијевића предвиђа ее исплата сељачких меница преко Државне Хипотекарне Банке и стварање нове Ликвидационе Банке, која је први пут установљена законом о ликвидацији мо– раторног стања. Да би се видело како је ова установа функционисала за шест година свога постојања и какве је резултате до сада показала, доносимо овде — захваљујући љубазности шефа ове банке г. Димитрија Димитријевића — један део извештаја који - је банчина управа поднела Г. Министру Трговине и Ивдустрије о своме раду у 1927. Тај извештај гласи:

»Укупно банчино потраживање износи Дин. 36.174.160.82. (Овде није узета у обзир и камата до дана обрачуна на ову суму и банчина готовина. Укупно банчино дуговање износи и то: Народној Банци С. Х. С. за сбртни капитал Дин. 25,000.000 — и разним новчаним заводима на име остатка неисплаћене им последње УГ рате Дин, 9,358.274.74 Свега Дин. 34.358.274.14. Пошто еве оне менице које се не могу наплатити ма из каквих разлога имају да се отпишу на терет лржавне касе, то ће за покриће износа таквих меница имати да служи онај вишак који Банци буде остао по измирењу целокупног њеног дуга новчаним заводима.

Ради заштите државних интереса, Управа је донела одлуку, да се приликом исплате У! рате, којом се ликвидирају односи између банке и новчаних завода, изузима обавеза од последњих, да ће Банци накнадити евентуалне грешке на штету њену као и све менице по чл. 34 зак. о Ликвидацији Мораторног Стања, ако таквих има. Поред ове обавезе новчани завод је имао изјавити да исплатом У рате од Банке ништа више не потражује ; ~

Управа је одлучила да се и према официрима и државним чановницима предузме егзекутивна наплата нарочито по оним

меницама, које имају као супергаранцију полисе осигурања живста, Овакву је одлуку Управа донела, да би се једном престало са уплатама премиских цризнаница, које приличну суму банчиног новца ангажирају. У вези с овим Управа је донела једно друго решење, по коме се, како осигураницима дужницима тако пи осигуравајућим друштвима отказује даља уплата премијских признаница.

Пошто су сви послови око организације банчине, нарочито израда регистра почетком године завршени, Банка је сву своју пажњу сконцентрисала на наплату меница; тога ради предузела је по неоспореним меницама, које се по чл. 39 Закона о Ликвидацији Моратарног. Стања сматрају као извршна судска решења, егзекутивну наплату преко полиц. власти и својих извршитеља-повереника; а по оспореним, у колико је у току рада на њих наплазила, подизала тужбе код надлежних судова.