Filatelista

ФИЛАТЕЛИСТА

%

Год, 1

пи пиво нен ВРОГАЛИ Đ 19 TG O ве рано 7

LJUBLJANA

17. IX- — 10. X. 1949. upofrebljavan za svo vreme irajania Železničke izložbe пи ispostavi pošte Liubliana I, u auli Moder-

ne galeri{e, gde se nalazila izložba. Žig je metalan, ljubičaste. boje, jednokružan, promera 34 mm. U gonmjem delu žiga je u 2 reda polukružni natpis »100 LETNICA JUGOSLOVANSKIH / ŽELEZNIC«, a ispod njega ie Žželjezničarski amblem: točak sa dva krilca; u sredini žiga u iednom vodoravnom redu nalazi se datum, a ispod datuma, u dva reda, jubilarne godine »1849/1949«. U domiem delu žiga nalazi se u

IO E E

АВГАНИСТАН.

28. У. 1949 пуштене су у течај 2 марке за обавезну допунску таксу у корист заштите деце: 35 п. наранџаста, са сликом детета, облика усправног правоугаоника, 125 п. плава, са сликом детета, облика положеног правоугаоника.

АДЕН.

Допунска провизорна вредност издата абог увођења нове монете у шилинзима па место ана: 30. ц. на 8 ана наранџаста.

АЛБАНИЈА,

O прослави 6. годишњице албанске војске издата је једна серија марака од 3 вредности, са сликом једног војника: 2,5 л. чоколадаста, 5 л. плава WH 8 л. не ранџасто-смеђа.

АНДОРА (шпанска пошта),

Пова марка за хитна писма са сликом веверице уз државни грб: 25 с. црвена.

polukrugu ime pošte Ljubliana | između dveiu petokrakih zvezdica. -

MOJSTRANA

11. IX. 1949. прогтебЦеп ч ispostavi pošte Moistrana u planinskoi kući Aljažov dom v Vratih ispod Triglava: okrugao. dvokružni gumeni žig: crvene boje, sa spolinim krugom debljiim, unutarniim tanjim: spolini prečnik 39 mm.; natpisi u krugu PLANINSKI DAN JUGOSLAVIJE / MOJSTRA-

NA; (izmedu petokrakih zvezdica): datum u sredini Жоа u iednom redu sa četvVorocifrenom oznakom еодте.

АРА ЈЕ

АУСТРИЈА.

30. МТ, издата једна марка у спомен 125-годишњице рођен-дана композитора Антона Брукнера, са његовом сликом: 40 гр. зелена.

БРАЗИЛИЈА.

Франко марка од 60 с. љубичаста, незупчана, облика положеног правоугаоника, са сликом с деве стране округао медаљон са маскотом бразилијанских авијатичара, а са десне двомоторни дуглас.

БРИНЕЈ.

20. 1Х. пуштена је у течај једна серија марака од 3 вредности за прославу 25годишњице султанове владавине са султановим портретом и са сликом реке Кампонг: 8 с. црвена и црна, 25 с. неранџаста и црвена, 50 с. ултрамаринска и црна.

БУГАРСКА. Пропагандна серија за петогодишњи план од 5 вредности: 4 л, зелена (електр.