Filatelista

з) цене морају бОшти стављене у динарима мастилом испод сваке марке;

и) препоручљиво је да (се изнад марке или лево испод марке стави њен каталошки број.

Нико нема право да врши исправке цена марака. Руководство секције може ставити своје примедбе (члан 4), а свака примедба има се пропнсно потписати. 'Свеске, које не одговарају горњим прописима и условима, биће враћене сопственику на његов трошак.

Чл. 7 — Уз сваку пошиљку биће прикључен попратни лист. У попратном листу биће сзначени чланови, који учествују У односној кружној пошиљци. Члан је ду= жан најтачније испунити поједине рубрике попратног листа. У случају, ла се због грешке мора водити преписка, трошкове око исте сносиће одговорни члан секције, који је проузроковао грешку.

Чл. 8 — Члан појединац може задржати примљене свеске код себе највише три дана, стим да у једном друштву пошиљка сл свескама може остати највише месец дана.

Чл. 9 — Руководилац секције обрачунаће сваку кружну пошиљку одмах по њеном повратку.

Чл. 10: — Сваки члан секције добиће свој жиг са бројем, којим ће означити «жипосати) свако поље У свесци, са којег је марку узео. Вредногт овог жига мора се платити одмах по пријему.

Чл. 1 — Члан је дужан да достави свеске наредном члану, чија ће тачна адреса бити навначена у попратном листу, који се прикључује свакој пошиљци. У попратном листу, у одговарајућим рубрикама, мора се означити вредност изузетих марака и исти потписати. Ако се члан налази у истом месту становања, предаја свезака може се и лично извршити, а у противном шаље се поштом, кго вредносно писмо или пакет (са означеном вредношћу. Ако то не учини, у случају да се свеска изгуби, члан је лужан накнадити пуну вредност пошиљке. Ако се догоди, да се уредно послата пошиљка изгуби на путу, члан може тражити обештећење од Сазеза у висини накнаде, коју исплаћује пошта У таквим случајевима.

Чл, 12 — Кад члан примети да у примљеној пошиљци има свезака са необележеним (нежитосаним) пољима, дужан је да то утврди својим потписом ш ознаком „нађено правно", О овоме је дужан да одмах извести руководиоца размене и претходника, од којег је свеске примио. У случају да то не учини, нестале марке обрачунаће се на његов трошак.

Чл. 13 — Руководство секције има право да задржи свеске оних чланова, који су се задужили, све дотле, док не

измире своје дуговање (преко ретензије).

Ако члан не плати своје дуговање у DJ ређеном року. руководство секције је овлашћено да марке прода, односно тог члана и његовог јемца судски да прогони. У случају спора надлежан је односни Мародни суд у Београду.

Чл. 14 — Чланови су дужни чувати свеске са маркама џи са њима поступати као са повереном туђом имовлном. Свако неуредно и несавесно руковање, као и замењивање и оштећење марака, сматраће се нечасним делом и погтупиће (се кривично. Дужност је члансва да сваку неисправност у циркулацији свезака са маркама одмах пријаве С. Ф. С. или непосредно руководству секције, 'однасно руковолиоцу секције.

Чл, 15 — Руководство секције може неуредне чланове искључити, а има праBO, ско то нађе за сходно. да такве чланове стави на црну листу и ту листу објави.

Чл. 16 — Чланство у секцији престаје: иступом, искључењем, престанком члан-

ства У С. Ф. С. односно једном његовом

друштву.

Ча. 17 — О престанку рада секције ва размену марака решава Управни одбор С. Ф. Са.

Чл. 18 — За сва обавештења јоко циркулације свезака са маркама чланови се имају обргћати руководиоцу секције.

Обавезна тумачења овог Пословника доноси Управни одбор С. Ф. Са,

Друштва у Београду, као и сва дру= штва и повереништва у унутрашњости треба одмах да почну са прикупљањем уређених свезака за размелу OJI својих чланова, да траже прописне приступнице за чланове, који желе учествовати у разамени и развију интересовање за овај најфилателистичкији начин скупљања марака, јер је секција за размену марака С. Ф. С.а већ ступила у дејство. Друштва, која већ имају чланове секције за размену, могу тражити и добити свеске са мар кама. За слање прикупљених "свезака, као и за сва потребна обавештења треба се: обраћати на адресу:

Савез филателиста Србије (Секција за размену марака)

Баограш Пошт. фах 702

Руководство секције за размену марака С. Ф. Са састоји се од три члана, и то;

руководилац секције: Тихомир Деља,

чланови: Синиша Остојић и Душан Димитрицевић. Рад секције је под надзором Управног одбора Савеза, који врши контролу преко Надзорног одбора,