Filatelista

хе којој су марке намењене, а затим и од саме штампарске машине т. i. колику

величину табака може примити.

Табак се може састојати семо из делне мерке или из мањег или већег броја марака. У почетку су и редавна издања марака била штампана у малим табацима, са мањим бројем марака а понекад и само с једном.

У новије време издају се нарочити табачићи, састављени од једне или више марака (малог, ограниченог броја) шстих или разних врелности, са широким рубовима са пригодним 'натписима, кођи се обично зсву блокови. Блокови се издају као спомен издања или као пригодна излања, обично са лоплацима, означеним на маркама или на рубу, који иду у корист добротворних или других установа, ради којих су бложови издгти. Ако се блок састоји из више марака разних вредности, оне могу бити исте или различите 5046; зупчане или незупчане.

Реловна 'издања марака пати се сала у табацима од 50, 100 и више марака. Треба пргвзити разлику између штампарског и шалтерског табака. Штампсрски табак може ге састојати из једног или више птпалтерских табака. У првом случају табгк има са свих страна јединствен руб, У другом случају, сем тога обичног руба око пелот табака, равдвојене су групе марака (шалтерски табаци) међу собом празним међупросторима; по њима се врши расецање штампарског У шалтерске табаке.

Рубови табгка могу бити без икаквих ознака, али је чешћи случај ла на њима налазимо разне пртеже или ознаке, које имају нарочиту сврху; тако, налазе се бројеви плоча, бројеви налога за израду, санаке цене, збирови вредности, године штампања, разне ознаке за штампање и зупчање (крстићи, пртице и др.), разне рекламе (и приватне). ознаке штампара и т. д. — Ради спречавања употребе папира од рубова табака у циљу ивраде фалсификованих марака, на рубовимл се често 'отштампавацу разне шаре. — Врло често се с једне или две стране табака налаве разне прте, две или више паралелних, дебље или тање или наизменичне и т. д. Ове црте или цртежи (шаре) долазе од ивичних заштитних уметака, који се постављају за заштиту од трошења (абања) оног реда клишеа, којим се врши први удар (додир) при штампању марака тај се удар преноси тада, на заштитне Уметке и они се излажу јачем абању, а иначе би то било са првим редом клишеа марака. — У отисцима код тих уметака

= je: AI а бе ij 1 Ра

o. 7 7

r = И и с кеј

ИСТА

налазе се и разни урезани знаци плоча употребљени за штампање, наклада марака, ознака штампарских радника и др.

И међупростори у штампарским табацима, између шалтерских табака, могу бити без ознака или са разним ознакама или са натписима.

Многе поштанске управе откидају DyGone табака пре но што их пусте у течај = на шалтере.

Између појединих марака, вертикално и хоривонгтно, морају се остављати шразни простори, који служе да се по њима вршт раздвајање марака другим којим начином. Раније. нарочито кад је вршено раздвајање сечењем, измеЂу марака су биле отштампаване црте, по којима је требало вршити раздвајање марака.

Распорел марака у табаку је различит и због броја расположивих клишеа И због начина штампања; зависи и од валутног система дотичне државе (десетичног или дванајестичног), од увиђавности и У“ мешности радника који врши распоред, ол жеље наручиоца, од величине маргка и од ограничене величине папира за штампање марака, п т. д.

(Обележавање величине табака у каталозима, часописима и др. врши се на пример са 50 (= 5 Х 10), што значи да се табак састоји из 50 марака поређаних У 5 редова по 10.

Да би се одредило место марака у табаку (н. пр. марака са извесним отету“ пањима), треба одредити и начин бројања места марака у табаку. Бројање почиње са 1 у горњем реду лево, па се иде у хоризонатном правцу до краја тог реда; затим се прелази на други ред исто тако и завршава се у најнижем реду у десном углу. Ако се табак «састоји из 100 марака (у 10 реди по 10), онда се н, пр. 53 марка налази У шестом хоризонатном реду на трећем месту. Или, на пример, кад се каже да се марка са „извесном типичном грешком налази на 24 месту, значи да се налази у трећем хоризонатном реду на четвртом месту, ако је табак са 10 марака у реду. а ако би био са 5 марака у реду, она би та марка била на четвртом месту у петом реду. Дакле, код тог одређи= вања треба знати и састав, одн. распоред марака У дотичном табаку.

При састављању плоча за штампање могу се десети разна отступања — прешке. У једној штампарској плочи обично су клишем 3а марке исте вредности ш истог цртежа, али има и хотимичних или нехотичних отступања. Хотимична су на пример: плоче комбиноване од разлих вредности, кад оу слике исте величине И исте боје; али било је плоча разних вредности и са разним бојама и са равним

зупчањем или,

Ае ТЕ