Filatelista

сликама. Сем тога има плоча састављених тод истих вредности ши истих слика, али са "натписима на разним језицима или са разним азбукама. Нехотимична ду отету= пања неправилности и прешке у штампању и има их разних: померања појединих жлишеа из правилног положаја, те се добијају «с једне или са две стране шири, а са супротних им страна ужи међупростори, а доследно и рубови маргка; затим уметања клишеа извесне вредности (у плочу са другим вредностима, те се добија та вредност у другој боји (такав је случај: из 1895 г. порто марка Србије од 5 пара ружичасте боје. из 1915 г. краљ Петар на бојишту од 15 пара плава и др.; затим извртање појединих клишеа у плочи, при чему постају парови, у којима је једна марка у исправном, а друга у изврнутом положају; оваки се парози називају „тет-беш"; има их код порто-марака Србије из 1898 г. од 20 пара црвено-смеЂе боје.

Код неких издања марсгка из разних узрока при распореду клишеа у плочи остане извесан број празних поља. Таква

5. МАМЈЕГЕЈ

поља у табаку иапуњавају се на пример крстовима, разним цртежима или текстовима (који "чак могу и немати никакве везе с маркама), рекламама и др., а остав. љају се и празна. Последњих година. намерно су овака поља остављана и попуњавана разним цртежима и пПрит ОНИМ текстовима (као на пример код Србице за време окупације од 26 111 1942 и од 1 Х 1943.

У новије лоба марке се штампају и У ролнама, место у табацима.

Раније се штампало на папиру без лепка, али доцније сзе се више прелазило на штампање на папиру са лепком. Дакле, премазивање лепком (гумирање) врши се већином пре штампања. Врло ретко се дешава да се папир премазује лепком после зупчања — и то се може сматрати пре као погрешан рад.

После гумирања и штампања долази на ред решење питања о раздвајању марака —- сечењем, пробадањем или зупчањем, а кад се и то сврши, марке су готове и могу се пустити у течај — за употребу за намењену сврху.

у

газ сет рај код maraka Jugoslavije

Predmet ovog članka je jedna naročita Vrsta papira, koji je bio upotrebliavan za izradu poštanskih maraka Jugoslavije u toku od 20 godina, — od 1999 до 1949 соdine zakliučno.

Zaštićeni papir bio je uveden posle velike falsifikatorske afere, 1999 содфте, Када su bile nađene u opticaju veće količine Тајsifikovanih taksenih maraka od 500 i 1000 dinara. Pošto su ondašnje marke i talseпе i poštanske bile izrađene na dosta primitivan način, a pomenuli falsifikati bili su izradeni rafinirano, ondašnje vlasti mučile su muku da odvoje falsifikovane marke od pravih. Stopa se pokazala potreba uvodđenia u tehničku izradu maraka nečepa, čime Di se omogućilo da se falsifikat utvrdi kao takav i to pouzdano i brzo. I radi ove potrebe bio je uveden zaštićen- papir. ,

Zašlićeni papir odlikuje se time, što su pri njegovoj izradi u masu papira mešana vrlo sitna (= oko 0,00 mm) zrnca neke nepoznat» nam materije, raznih boija,: SiIVO-plave, tamno-smede i crveno-smede, Golim okom ta se zrnca u opšte ne vide. | čak kroz uveličavajuće staklo (8 puta) ne vidi se sko-

ro ništa .Samo pomoću mikroskopa daju se la zrnca lepo utvrditi. Dovolino le povećanje takozvanog džepnog mikroskopa sa роvećaniem od 40 pula. Onda se zrnca lepo vide, kao pravilni krugovi, a i njihove ђоје daju se lako razlikovati.

Medutim, treba umeti razlikovati pomemuta zrmca od raznoboinih mikroskopskih mrlja, nastalih ili od štamparske boje (naročito kod ofseta i heliogravure), od роštanskog žiga ili od mikroskopskih stranih tela (razna prljavština ili prašina), kola su se uvukla u papirnu masu prilikom izrade papira ili u gumu prilikom gumiranja. Stoga za одтефуапје ovog papira potrebno je izVesno iskustvo.

Ćim je bio nabavljen zaštićen papir sve marke, i poštanske i taksene, pa čak i menične formulare počeli su d štampaju na njemu. Smisao џуодепја zašlićenog papira sastojao se u tome, što se od toga vremena svaka marka mogla lako i pouzdano ekspertizovali, da li je prava (ako je na zaštlićenom papiru) ili ie falsifikat (ako je na običnom). Iz ovoga potiče i naziv OVOp раpira, koji zaštićava od falsifikata, ili tačnije