Filatelista

3—– дин, црно-смеђе жуто-смеђе боје. Шртеж Ha марки претставља шаховску фигуру-кулу на шаховском пољу, а око фигуре траку у облику слова »Ј", састављезу од застава разних земаља.

5—_ дин, зелене-жуте-плаве боје. Цр-теж на марки претставља шаховску 18" блу са фигурама, а иза шаховске табле налази се земаљкса кугла. ;

10— лин., смеђе-љубичаста, светло-плаве смеђе-жуте боје. Цртеж на марки претставља географску карту Југославије са делом земаљске кугле покривене шахозским пољима на којима се налазе ша-ховске фигуре. Изнад цртежа налази се југословенска застава, а испод цртежа, лезо два играча за време игре.

20.— лин., тамно-плаве плаве жуто-смеђе боје. Цртеж на марки претставља Дубровник са Југословенском заставом, 4 испред слике Дубровника шаховску фигуру-коња, а око њега траку у кругу састављену од застава разних земаља.

На свим маркама, у горњем делу, У јелном хоризонталном реду налази се нат= пиг: Шаховска олимпијада 1990, а испод слике. такође на свим маркама, налази се натпис назива државе: ФНР Југославија, У два водоравна реда, прво ћирилицом, 4 затим латиницом. На маркама од 2— дин. и 20-— дин. ознака вредности налази CE У доњем левом углу са ознаком монете у латиници.

На маркама од 3—, 5— и 10— дин. атнака вредности се налази у доњем десном углу са ознаком манете у латиници.

Све су марке ове серије формата усправног правоугасника. Величина слике је 93 Х 38 мм. док је цела марка величине 96 Х 36 мм. Марке су штампане на тумираном папиру, у табацима од по 50 комада. Зупчање је оквирно.

Цртеже за марке од 2—, д— и 20.дин. израдио је Ото Антонини, сликар из "Загреба, а за марке од 5— и 10— дин. израдио је Јанез Трпин, графичар из Љубљенме. |

Марке се штампају код познате швајцарске фирме Курвоаазје. Обзиром на У"метнике и на штампање код Курвоазјел, очекује се, да ће ова серија марака бити једна од најлепших наших серија, која ће достојно репрезентовати и нашу 36 мљу и нашу филателију, а осетно допри"нети популарисању шаховског спорта,

5. M.

Двоструки претисак код блокова издања ВУЈА поводом 100-годишњице железница

Друг М. Аранђеловић, члан филателистичког друштва „Врачар“ у Београду, наипао је двоструки претисак ВУЈА СТТ на

ФИЛАТЕЛИСТА

зупчаном блоку издања поводом просла-=

г 100-годишњице железница на југословенским територијама. Двоструки претисак је у хоризонталном правцу, док је У прошлом броју објављени нађени претисак у вертикалном правцу.

B. M.

ЈАКО ПОМЕРАЊЕ ПРЕТИСКА КОД МАРАКА СА ПРЕТИСКОМ „ФНР"

Друг Бекић Милан из подружнице Нови Сад доставио нам је веома леп комад од провизорних марака са претиском ФАР —- вредноту од 3— динара црвене 00ie са помераним претиском. Померање претиска уследило је на ниже преко 1 см, тако да се претисак види само једанпут на марки, и то на средини. 7 Вероватно да је померање настало на целом арку, тако да су претисци наизменично јна маркама У ћирилици и латиници т.ј. сваки водораван ред има претисак са промењеном азбуком.

Достављени нам комад је на пошти „Загреб 1' дана 17 МТ 1950 године. (Види слику).

употребљен

Нађена је марка са преокренутим натис= ком „ФНР Југославија" од 10/Ha 20 динара

Другарица С. Ј. из подружнице Нови Сад 'показала је добро сачуван 'непони“ штени комад провизорне марке од 10/20 динара са претиском ФНР ЈУГ ОСЛАВИЈА. — Ова марка нађена је на пошти Нови Сад 8, и то у једном табаку — обрнјуто 'уулепљена, услед крпљења табака пре прештампавања са новим текстом.

После- овог налаза познате су нам до сада из ове серије следеће марке са преокренутим претиском: