Filatelista

Интересантност збирке може бити још

_више повећана, ако се битним варијантама додаду и небитне, у већем или мањем обиму, што пшначе није ни обавезно. И баш ту лежи вештина сакупљача да

уме да одабере материјал за своју збирку“

и да га систематски и лопично срели, при чему, на првом месту, требг увек да истакне све што је битно. МИ ни у ком се случају не може препоручити сабирање небитних особености, .у кислико се не сабирају битне. ЈЕ

Из напред новеденог примера о пет разних начина сакупљања марака са ликом кнеза Милаца, од којих први начин претставља опште или незпецијализовано сакупљање, а |остала четири начина сакупљања специјслизирано, утврдили смо три главна типа специјализираних збирака, према дубини обраде сакупљеног материјала. Узимајући у обзир појам »„битњих и карактеристичних особина, које се првенствено препоручују за сакупљање; можемо три главка типа сопецијализираних збирака прикезати овако:

1) ограничено специализиране збирке су оне, које не обухватају све постојеће битне ссобине; оне могу бити отравшчене у мањој или већој мери, у колико се број варијаната, које се сакупљају, повећа или смањи.

2) нормално специјализираце збирке су оне, које обухватају све постојеће битне варијанте.

3) продубљене специјализиране збирке су оне, које обухватају, осим свих аштњих варијаната, и варијанте небитне: лоследње у мањем или већем обиму; стога ове збирке могу бити продубљење у маЊој или већој мери.

Као што видимо небитне варијанте долазе у обзир само код продубљених специјаливираних збирака, код когих се батке варијанте сакупљају све.

До сада је било речи о дубини специјалпзираних _ збирака, Сада прелазимо на штприну збирке.

Специјализирана збирка може обухватити једну целу земљу, извесан део земље (н. пр. само марке Југославије после (делобођења тј. само млрке ДФЈ и ФНРЈ), само неколико засебних издања (обично оних које имају нечега заједничког) зли, најзад, само једно иадање, У пракси видима да, чим је нека збирка шира, она је мање дубока и обратно. То се и само по себи разуме. Тешко је замислити да се сада почиње једна продубљена опецијлљизирана збирка целе Југославије, Ако такве збтрке и постоје, оне су биле почете пре 20 или 30 година и сакупљале су се сукцесивно.

_ гословенских земаља“ у

Ор >

__ Код специјализираних збирака, које ссухватају више од једног издања, треба пазити на хомегеногт или „равнотежу“ обраде, тј. да овако издање, које се обрађује, буде ебрађено према истом приниипу; да дубина обраде буде иста. Ако се пак жели обрадити неко издање дубље од осталих, преторучује се да се то издање издвоји као засебна збирка.

Код сваке специјаливиране збирке треба поклониђи нарочиту пажњу хомогеБом, систематском и логичном распорелу сакупљеног материјала и не треба заборавити да се ставе одговарајући натписи свуда, где је потребно.

Кеталози и приручници, који би нам морали увек бити другови и саветници, етоу нам, на жалост, увек најбољи саветници, кад је у питању сагтављање специјализираних збпрака. Општи каталолози, као што су Цумштајн или Ивер или у опште не спомињу никакве варијанте, или понекад навјде неке најглавније. За специјализирање треда се стога служшти специјалним каталозима, приручницима, или засебним стручним делима.

За специјализирање наших марака свакако је најбољи „Приручник марака Јуиздању Филателистачког "савеза Хрватске. Он садржи весма „богату гређу и има my предност да, на пример, одваја типичне грешке од случојних грешака тиска. Али, одвајање битних варијаната од небитних није спроведено са потребном доспелдшшћу. Понекад се може приметити и који пропуст; на пример, код издања 1938 г: са претиском „Југославија“ нема ни речи о папкру. Али, овакав случу не може умањити вредност приручника.

Католог „Југофилателије“ у главном је општа каталог, који кард такав, не може бвти од помоћи за специјализирање, Међутим, нека издиња су доста детаљно специјализиране, RH. пр. марке Србије од 1569/80. са сликом кнеза Милана и издање Словеније 1919/20 г.

И! наш лист није беспрекоран у погледу пружања стручне помоћи сакупљачима жељним специјализирања.

На крају понављам препоруку свима почетницима, да се не упуштају у специјализирање, јер су само потпуно изграђени филателисти у стању да специјализипрсње "врше са успехом.