Filatelista

пе блокове; неке су издавале велике серије — јод 18 марака; неке су опет одмах продавале целокупно издање гмериканским трговцима, који затим подижу цене баснослозним процентима (до 5.000). Неке пак издају марке са високим вред= костима, да би на тај начин измамиле веће износе од филателиста и за марке, које се ретко или и никако не употребљавају за редовну поштанску службу. Једна поштанска управа не објављује величину издања, нарочито ју својој земљи. Филателисти се питају заштог Објашњење се не добија, али се чује да су цене марака те управе јако скочиле, од када се тај нови изум примењује. Али, и ову је управу надмамила управа пошта у Непалу, у подножју Хималаја, која је тражила да постане чланица Светског Пошт. Савеза, да би могла издати марке за прославу 75-годишњице Сгвеза и — да би и она могла усрећипи филателисте, да им створи још једну прилику за извртање џепова. ”

А.

МАРКА КОЈА ЈЕ БИЛА У ТЕЧАЈУ САМО ЈЕДАН ДАН

12. октобра 1945. била је издата у Шпанији за „дан марке" једна пригодна марка од 10 пезета. Ништа необичан разлог издању, па ни висока цена (јер филателисте не питају за цене), па да оставимо на страну и необичан рок важења од једног дана, али још је необичније, што су

те марке продаване — нове и редовло употребљаване, и ако само у току једног дана, — по истој цени.

А.

МАРКЕ ЗА СИРОМАХЕ И КАЗНЕ У ПОРТУГАЛИЈИ

Још' 1911. године Португалија је била увела марке за сиромахе; израђене су биле од марака за редовну пошту изхана 1910 год, са претиском „АЗ5УТ5ЗТЕМСА". — 1912. године израђене су токве марке са истим претиском на маркама са сликом жетелице. — 1915. године израђене су нарочите марке са сликом групе сиромаха и са натписом „РАКА 05 РОВRES” (= за чиромахе). — 1924. подине издате су исте марке са претиском већих зреднасти, а 1925. године штампане су нове марке са већим вредностима.

За употребу ових марака били су одређени дани, када (су (се морале ове марке лепити на свима поштанским пошиљкама уз редовну франкатуру.

Ако би неки пошиљац заборавио или не би хтео да се покори овом пропису, да залепи ову марку за сиромахе, његово писмо је остајало за кавну непредато адресату у почетку за три, а доцније за осам дана.

А.

ФИЛАТЕЛИЈА У РАДИО-ЕМИСИЈИ

24. августа ов. г. у оквиру јутарње пионирске емисије Радио Београд изнео је за најмлађе важност поштанске марке и културно-научну корист од филателије.

Поздргвљамо и овај начин пропаганде филателије међу пионирима, који ће овакако појачати интерес код наше деце за сабирање марака и потпомоћи стварање нових филателистичких нараштаја.

5. H.

ФИЛАТЕЛИЈА У ИЗРАЕЛУ

Бивши члан Савеза Филателиста Србпje, TI. JI, Koja ce иселио из Југославије у Израел, у Тел-Авив, послао нам је кратак извештај о филателистичком животу у Израелу.

Тамо је филателистички живот доста јако развијен, а нарочито међу 'омлалинцима, ђацима, који скоро сви скупљају марке, али се опажа неупућеност у филателију. Тамошње се филателисте интересују за наше марке и за наш лист.

У Тел-Авиву се филателисте састају У Једној кафани два пута недељно, а тако је иу другим варошима Израела.

У Израелу има пет филателистичких савеза са свега око 800 'организованих чланова.

O издањима марска и других поштансвих вредностица пише:

Постоји једна серија марака од израелског народног фонда, која је прештампана јеврејском речју, која значи „пошта", састоји се из 3 вредности: 5, 10. и 25 мила. Та ice серија не наводи по светским каталозима, него само у јеврејским. Дописник нам није дао никакве ближе податке о тим маркама (0 начину и времену пуштања у течај, о времену важења за франкирање, ближи опис марака и др.)