Filatelista

Њу-Јоршко редарство трага за убоји-

цом; а помаже му један савјестан трговац марака, као стручњак у филателији и познат у ондашњим круговима (сабирача.

_ Међутим се догађа још једно убиство и два покушаја убиства, од којих је један

био и на овога савјесног трговца, који помаже (правди, да се раскринка. прави злочинац.

Убијен трговац марака није био баш Ha доброме гласу, и многе је сабираче оштетио, али лови нису имали правне доказе за судски прогон, те вумња пада баш на те сабираче, које је убијени оштетио или преварио.

Ствар се заплиће, док се на концу не нађе убипа у лицу једног сабирача ма-

рака, милионара, за: којега се. испоставило да је био тајни. ортак убијенога трговца марака, са којим је био склопио и „уговор“ о свом прљавом ортаклуку.

У роману су истакнуте закулисне рад-

ње несавјесних _ трговаца _ са маркема, сплеткарења, подвале и преваре. . Роман је, као такав, занимљив. Али, мишљење и наводи писца,о сабирању марака и филателистима прегрубо је. Сабирач, који сакупља паштанске марке из спорта и љубави према истима, без шпекулативних намера, налази у томе посебно. задовољство и разоноду, а млађи сабирачи и подуку, а да не пада у страст, да би кроз то сабирање „био по мало луд", како то писац романа наводи.

РАЗНЕ ФРИЛАТЕЛИСТИЧКЕ ЗБИРКЕ

Делатност _ филателисте не може се ограничити никаквим границама. Филателијом се човек бави из задовољства у часовима одмора; њему не може нико прописивати неки рад и ред и тврдити да ће му тај рад и такав ред створити задовољство; од самога човека од његовог расположења, од његових способности зависи шта ће га и у коликој мери занимати; зато у филателији треба оставити свакоме на вољу шта ће и у коликој ра= змери скупљати и проучавати, Може бити биљан филателиста и онај који се бави скупљањем марака, као и онај који се бави скупљањем целина; и онај који скупља вредноснице целога света или појединих континената, група земаља, као и појединих држава, па и појединих подручја или издања извесне државе.

Збирке се могу равликовати и по територијалном и по временском обухвату.

Има збирака генералних, каталошких, за цео свет, за поједине континенте и групе држава, за поједине државе, па и поједине покрајине у некој држави.

Има збирака генералних, специјализованих, истраживачких.

Има збирака свих поштанских вредносница марака, само употребљених или само неупотребљених, целина, жигова.

Има специјалних збирака новотисака, фалсификата.

Постоје збирке по мотивима.

Постоје збирке целина, нарочито поштанских карата, целих коверата са мар“ кама и жиговима, збирке предфилателистичких писама, првог дана пуштања ма-

кад (би се рекло „колико људи,

рака у течај, првог лета код ваздушне поште. Постоје збирке картофилателије,- са

комбинацијом „мактимум“.

Збирке“ марака се стављају у албуме или у класере; збирке целина у албуме али у картотеке. '

Дакле, као што се види и из напред побројаних, има тако различитих збирака и по обиму и по начину сакупљања и сређивања, да се не би много претерало, толико ћуди", На шта на који ће се обим одлучити и на који начин сређивати, зависи од самог скупљача, од његове наклоности, од његових способности и од његових материјалних прилика.

Збирке се уређују или по албумима са уцртаним пољима за утврђивање вреднасница у њима, или са празним кортонима — листовима те се оставља сакупљачу да по вољи распоређује сакупљени материјал; — или на посебним картонима, на којима скупљач уцртава оквире, шлре чли мотиве према „сликама марака, које треба на тим картонима да се среде, са нужним подацима и др.

На овогодишњој загребачкој изложби марака један мледи филателиста био је

изложио марке са спортским. мотивима, па је згодно и укусно унео поред изложених серија и „своје _ цртеже разних

спортских дисциплина, који су одговарали цртежима на маркама.

Сада смо добили и један предлог друга. Ивана Свјетова из Пећи, који. налази да се марке могу окупљати „на. картонима,