Filatelista

из издања 1880. голине. "Оквир карте је састављен од „меандер“ линија изломљених под правим углом, У ламелама ои“ виченим споља дебљим, а изнутра тањим правим линијама; дужина му је 129, а висина 79љЉ мм. Натпис је у једном реду »ДОПИСНА КАРТА"; испод њега је, У

средини, грб кнежевског дома висок 175 SS

мм, широк 15 мм.

| Грб кнежевског дома (сличан је државном грбу; у белом крсту у штиту прба у усправном краку стоји мач, а у хоризонатним крацима бројеви подина: лево 1389, десно 1815; између кракова крста је по једно оцило; штит је окружен једним оквиром од змија; испод њега, у једној белој извијеној трачици, је натпис »ТЕМPUS ET MEUM JUS« (—D Време и моје право). На адресној

вредносне (ознаке,

страни, испод грба и су две праве адресне

линије преко целе ширине у оквиру; У

почетку горње линије је рукописно слово

ba,

"заједно по два комада отштампана.

"код типа | врх. agens круне је под де-

сним крајем слова „Н“, а код“ типа 6) под 37

левим краком слова „A :

И ове карте су, као и оне оног изда"штампане по две на једном комаду картона. Оба наведена типа треба да су

Поштанске карте за унутрашњи саобраћај са плаћеним одговором имају исти изглед као н просте напред описане карте. Штампане су по лве карте заједно, на једном комаду картона, али наизменично т.ј. на 1. и 3. страни превијеног картона. Овај ред штампања је задржан и даље за доцнија издања поштанских карата са

плаћеним 'одровором.

Прво слово „Д“ у натпису је на обема картама (са горњом завршном хоризонатном цртицом дугом 4 мм. Испод грба на овим Картама додате су речи; на Упутној „ОДГОВОР ПЛАЋЕН“, а на карти за одговор само „ОДГОВОР“.

„Г“. Испод линија, по средини, стоји на~ помена у курсивним словима „На ову Папир, текст,

страну само ће се адрес стављати".

Код ових карата постоје два типа према првом слову „Д“ у натпису „ДОПИСНА КАРТА";

а) Код првог типа ово слово има горњу завршну, хоризонатну црту дугу 2 мм. која не прелази десно од вертикалног потеза (сл. 5).

6) Код другог типа слово „Д' има горњу завршну црту дугу 4 мм. која пре“ лази и десио од вертикалног потеза (сл. 7).

Th. Haas y чланку »Die Рознпагкеп Serbicons« објављеном у »Boeitriage zur Bricfmarkonkunde« ya Gebr. Senis »Jlustr. Briecfmarken~Journal« 1890, бр. 1 и 2, утврдио је код ове карте једну подврсту, код које крстић на круни грба пада испод левог крака слова „А“ уместо испод десног дела слова „Н', — крајњих слова. прве речи натписа „ДОПИСНАУ.

Колико сам могао до сада утврдити на картама, које су ми долазиле до руку,

ознака вредности, грб. линије за адресу и оквир исти су као M код претходне просте карте за унутрашњи саобраћај.

Дероко помиње да Т. Хас наводи према Сатрђе! Ету и Моепз-у једну подврсту ове карте с плаћеним одговором, код које на упутној карти нема оквира, а код карте за одговор нема ни текста ни оквира. МИ Дероко закључује, а и по свему се види, да је [ово био неки комад из штампарских отпадака (макулатуре).

Карте за међународни саобраћај, просте, штампане су на жућкастом картону; исте су величине као и карте за унутрашњи саобраћај. Слика вредносне ознаке од 10 пара иста је као и слика марке исте вредности са ликом кнеза Милана од издања из 1880 године. Грб је исти као и код карата за унутрашњи саобраћај, отштампан је у левом углу на истој висини као и вредносна ознака. И оквир је исти као на карти за унутрашњи саобраћај.