Filatelista

| ал Bo reprezentuje našu. zemlju i da. u propagandnom smislu ispuni svoj zadatak.

у

ING. ROMAN PETROVIĆ

neka nam O: podvuč ; što pre о Vipovni? savez У трака

FNRJ!

HzložŽbn marakana u Sarnjevu

Podružnica Saveza filatelista Bosne i Hercegovine — Sarauievo, priredila ie od 29 novembra do 3 decembra 1950 zod. prvu izložbu maraka. Po svome opsegu i izloženom materijalu ova izložba, može da služi

” kao uzor svim podružnicama, Које nameravaju da priređuju slične izložbe.

Jednim delom radi malog izložbenog prostora, a i usled manieg broja izlagača nisu : prikazane generalne zbirke, nego samo fragz= muenti. I pored toga izložba је prikazivala sva polja Која meguje naša filateli|a. Klasika je zastupljena sa starom Srbijom, DTvim izdanjima Turske i Persije, zatim dolaze obrada izdania za Bosnu i Hercegovinu, stara Jugoslavija, okupacije Hrvatske i Srbije, izdania za FNRJ, Partizanska pošta, nova Čehoslovačka, VUJA STT, okupnciono izdanie Poliske (Generalni Guyvernnman), nemačke kolonije i drugi manji izlošci.

Teško је Mod izloženog: materiiala govorili o boljem i lepšem. Svakog može interesovati drugo polje i stoga bi, smatram, donošenje bilo kakvog zakliučka u pogledu naiboljep izloška, samo delovalo suprotno od onoga šta je ova: izložba postigla.

Da uspehu pojedinih izložaka mnogo doprinosi aranžiranje i opis, imali smo najviše prilike da se uverimo na ovoj izložbi. Posetioci traže objašnjenia ı potrebne upute. Ovo se naročito odražava ikod spevijalme obrade FNRJ, koja bi bez potrebnih obid5пјепја ostala nezapažena ili slabo prineсепа. Ро svojoj zamisli, ma da možda dosta sumorno, lepog: uspeha imao je izložak crnog okvira sa žigovima pošta na leritoriji ranije Direkcije pošta, Sarajevo.

Ono što se je s pravom od ove izložbe očekivalo, da prikaže Wlasiku vremena, kad su krajevi Bosne i Hercegovine menjali svoје gospodare i svome gospodstvu ostavljali

tragove i u poštanskim markama, nije, na žalost, prikazano. Relko је shvatliivo da

se u Sarajevu ne mogu maći izdanja stare Turske ili Austrije, ma da su ova poslednja izdanja u priličnoj meri zastupliena, no me sistematizovano.

Izložbama pripisujemo poučno-vaspilmi značaj. Naši poštari mogli su na оуој iz-

ležDi naibolie uočiti značai lepog i čitkop žigosanja. Izložae žigosane Čehoslovačke na prigodnim kovertama i listovima, pokzzuje šta znači dobar i iasan žig za marku i kako se povećava, vrednost i značaj izdanis Na suprot tome izložak jedne omladinke. kcme se u pogledu aranžmana i materijala ne može staviti nikaMav prigovor, gubi 4 Svog značaja zbog zamrljanih i nejasnih žigova, udaranih od naših poštara, koji, izgleda, mere svoju snagu prilikom Žžigosanja.

Tematske zbirke (njih nekoliko) privukle su, kao i svaki put, pažnju. Kao naibolji može se smatrati izložak izdania za уа2диšnu poštu FNRJ u četvercima, koji ie aranžiran na lepom podlošku, koji i sam privlači pažniu. {Mali prigovor mogao bi se staviti izlošku »Saraievo na markama«, gde nema nikakve legende, nego su marke lepljene ijedna do druge. ma da baš ovai izložak pokazuje najrečitije prošlost Bosne ı Hercegovine od pojave prvih bosanskih izdania, Nova tema koja se iavlia na marka= ma ie »Socijalizam па тагката« за ИКо-

мита 'Мапкза 1 Engelsa raznih zemalja. šte-

ta je samo što ovaj izložak mije više kompletiran i ne sadržava sva izdania ivorača socijalizma, da se prikažu sva izdamia maraka, kojia nose likove socijalista.

Partizanska pošta prikazana pismima sa teritorije Bosne i Hercegovine, ponovno privlači pažnju. Žigovi i natpisi na kovertama pored pečata, pošta ili voinih idinica, пдјгтесшје томоте о угетепн Када 51 па: stala ova pisma i ostaju kao trajni svedoci prošlosti.

14

\

i || | i