Filatelista

dalia и геф рт а OPeai 3) Ма 54 тагсј, 1тлад офуогепе Кписе nalazi se jedan veći nepravilan pravougaonik

tamne boje (kao i marka), oivičen okvirom

otvoreno-zelene boje; 15род »О« ш угедпоsnoi oznaci nalaze se jedna, mania mrlja otvoreno-zelene боје. |

4) Na marci ispod nje, ispod knjige, u produženiu ruke nalazi se veća irougaona mrlia 'oltvoreno-zelene boje. с

MARKA VUJA-STT OD 5 DIN. BEZ ZAŠTITNE MREŽE

Dragiša Marković iz Beograda, prikazao ie jednu marku izdatu o proslavi stogodišnjice železnica od 5 din., koja ie na levoi strani u širini jedne četvrtine marke bez zaštilne mreže. Marka, ie sigurno iz prvog vertikalnog reda tabaka. 3

ZAJEDNIČKIH IZDANJA

D. Lazarević iz T. Užica ima marku br. 3 zajedničkih izdanja stare Jugoslavije sa likom regenta Aleksandra, od 10 para, iz krajnieg desnog reda u tabaku sa nezupčanom desnom stranom, sa, širokim rubom.

JAKO POMEREN PRETISAK I NEGATIVAN OTISAK NA NOVINSKOJ MARCI.

D. Lazarević iz Ji: Užica ima, iednu marku izdanja za novine za Hrvatsku iz 1918 godine (br. Z po katalogu »*Jupofilaitelije«), па Којој је ргензак јако ротегеп па деsnu stranu i na, Više, a isto takav i negativan olisak na zadnioi strani.

NAŠE CELINE

NEDELJA POŠTE

Od 1—8-XI 1950, za vreme medeljie роšte, puštene su u promet u Sloveniji dopisne karte sa propagandnim parolama i sa slikom.

Za izradu ovih dopisnih Warafta upotrelliene su dopisne karte od 2 din. (plave) sa likom Maršala Tita u civilu, koje su sada u tečaju.

U levom praznom prostoru, za pošiljaoса, па ргедпјој strani karte, nalazi se crtež poštanskog kovčežića, ispred njega lice ko-

| wHVĆ Hyracaxbjt

Ove parole štampane su u dvema boјета: 1) U стпој бој. 2) U smeđoij boji. B. N.

RAZLIČITE BOJE KOD KOVERATA ZA VAZDUŠNU POŠTU

Među najjača otstupanja boia najavljujem: E: 1) Boju plamena — jako razlivenu, tako da su detalji slike zbrisani;

x (HR JUGOSLAVIJA

ДОНИСНИНА — DOPISNMICA ПОШТЕНСКА КАРТИЧКА CARBTE POSTALE

2

ит 2 MI

V PRAVE BOXE? {E NE KADIĆEĆ ||

je drži pismo u rukama, zaustavlieno pruženom rukom iz Movčežića; prigorni natpis пад 1 ispod kovčežića: STOJ! / TVOJE PISMO / NE BO PRIŠLO / V PRAVE ROKE / ČE NE NAPIŠEŠ / KRAJA, / NASLOVNE POŠTE, / ULICE IN / HIŠNE ŠTEVILKE.

2) Mrko-crmu boju.

Varijacije boja slika vrednonse oznake i rubnih okvira toliko su česte, da se iz jednog paketa od 100 komada uvek može izdvojiti po mekoliko različitih komada.

B. N.