Filatelista

ЦВ.. СТЕФАНОВИЋ

Коко треба варемити поштае глаака ва иносира неша

Министарство пошта ФНРЈ издало је у циљу унапређења и правилног развоја филателије код нас „Наредбу о начину филателистичке размене пошт, марака са иностранством . Наредба је ступила на снагу 1. априла 1950. Отштампана је У „Филателисти“ бр. 4 и 5 из 1950. године.

Према обавештењу „Јупофилателије“ многи филателисти се не придржавају тачно прописа поменуте наредбе, те им се услед тога писма враћају. Да се то избегне, дајемо размењивачима марака са иностранством следећа упутства:

1) Најпре је потребно да (се добро проучи наредба о размени, у којој је предвиђено, колико се може послати ФНРЈ марака у течају; даље, других ФНРЈ марака и, најзад, марака старе Југославије, југословенских земаља и других држава.

2) Маргка ФНРЈ у течају може се послати до 2 серије, с тим да њихаза укупна номинална, вредност не пређе износ од 100— динара,

У. течају су код нас данас све марке почевши од франко серије „Македонија“, па до најновијих издања, Осим тога су у течају: „партизанска“ серија, авионске (12 вредности), марке са ликом Маршала Тита у ФНРЈ динарима (8 вредности), службене марке и порто марке издања 1946.

Дакле, од свих горе наведених марака могу се послати само, највише, 2 серије било непоништене или поништене. Да би се олакшало филателистима, „Југофилателија“ дозвољава, да се поништене 'серије: партизанског издања, Тито у ФНРЈ динарима, службене и порто 1946 не урачунавају под тачку а) „Наредбе“, већ да се ставе у тачку 6). Међутим, све пригодне серије. па макар биле и поништене, морају се-рачунати под тачком а).

Ако се не шаљу комплетне серије, 04да се у тачци а) може послати разних марака у течају до пуне номиналне вредности од 100 динара, ако се те марке шаљу као претплата за чадопите И каталоге и ако се не шаљу кључне марке. Свакако, не сме бити од једне исте марке више од неколико комада. Не може се, на пример, послати 50 комада од 2 динара или слична комбинација.

3) За ФНРЈ марке изван течаја меродаван је ценовник „Јупофилателије“. Може се послати и по неколико серија (највише до 4—5) од истог издања марака, али до највише вредности 300— динара по продајним ценама поменутог ценовника. 4) За марке старе Југославије и југословенских земаља, које се налазе у ка-

талогу · „Југофилателије, одређује се вредност по томе каталогу. Послати се може и по неколико серија (највише 4—5) истог издања, али укупна вредност ма= рака у овој тачци не сме бити већа од 700.—. динара по продајним ценама „ЈУгофилателије“. У случају, да се шаљу иностране марке, јобрачун се врши по светским ката= лозима, по којима је дозвољено послати марака у следећим вредностима по каталошком нотирању:

по Думштајну фр. 35по Иверу фр. 2800.по Скоту дол. 14—

Ако се жели послати истовремено и југословенских марака, које спадају у ову тачку, и иностраних, онда се мора тако расподелити, да укупна вредност свих марака у тој тачци не буде преко 700 динара, прорачунавајући франке по Цумштајновом каталогу са 20 динара за 1 франак.

Кррличина марака из тач. 6) и в) по „Наредби“ не може прећи 100 комада.

По овој тачци може се послати и највише 100 различитих обичних јевтиних марака, чија вредност не сме бити већа од 10 динара. Овде се ради о тзв. „Ма сенваре“, дакле о најобичнијим маркама, које не смеју бити у комплетним серијама. 5) Свака пошиљка мора садржавати попратно писмо, у коме ће јасно бити наведено, да се марке шаљу у циљу филателистичке размене. Ко не приложи попратно писмо, излаже се опасности да ће му пошиљка бити одбивена,

Такође уз сваку пошиљку мора бити приложена спецификација марска, које се шаљу. Та спецификација мора бити написана на засебном папиру на комесе мора читко навести име пошиљаоца и адреса. Марке морају бити спецификоване тачно по тачкама наредбе (дакле пода), O) H в). Препоручује се да се за наше марке У спецификацији не исписују, ако то баш не мора бити, бројеви каталога „Југофилателије“, већ да се напише назив серије, као нпр.: „Планица“, Македонија франко“, „Устав“. „Пруга 1“, „Пруга П“ или са предратних издања: „Велика авионска“ 10. вредности „Велика деца“, »зајаје рагмшоз«, „Зимска помоћ“ итд.

Уз сваку врсту марака треба избацити одговарајућу вредност, а за сваку тачку је потребно избацити укупну суму. Такође је потребно да се на крају напише и укупна сума збирова појединих тачака,

На крају, спецификација треба да садржи датум и потпис пошиљаоца.

: Š 145