Filatelista

6) Свака пошиљка мора бити исправно франкирана. На коверти се мора навести, да ли се жели да се пошиљка отпреми препоручено, авионски. Ако то није написано, може се десити да се пошиљка 0тпреми непрепоручено или неавионски, и ако је налепљено довољно марака и за ове начине отпреме, Такође је потребно, да на коверти (на полеђини) буде исписана тач= на адреса пошиљаоца.

7) Не може се вршити размена марака са иностраним трговцима марака. Карак= тер размене мора бити аматерски и не сме имати никакво трговачко обележје. За то је потребно, да размењивачи увек унапред провере да ли је њихов дотични пратнер у иностранству трговац и, ако је такав, да с њим не ступају у везу. Вероватно ће касније „Југофилателија“ издати сопшсак бар познатијих трговачких предузећа у свету; за сада се, међутим, препоручује да сваки размењивач сам са своје стране проверава унапред, да ли је његов партнер у иностранству аматер скупљач марака или трговац са маркама.

Међутим је по уредби за размену марака са иностранстаом дозвољено да се претплате за иностране филателистичке часописе, за филателистичке клубове и Каталоге могу вршити у маркама. само то мора бити јасно наведено у пропратном писму.

8) Достављање пошиљака марака за сада се још врши на овај начин: Свака подружница треба да прикупи у одргђеним временским размацима пошиљке својих чланова ргзмењивача и да их са списком достави директно „Јупофилателији“, Београд, Палмотићева 2. У том списку треба да су наведене ове ставке: редни (број, име и презиме пошиљаоца, адреса партнера у иностранству (навести град,

Zollan Sabo

али се улица не мора навести), држава, Тако опремљене скупне пошиљке треба да се у јакој коверти достављају „Југофилателији“ препоручено, односно као вредносно писмо.

„Југофилателија“ неће никоме потврђивати појединачно пријем његове MO” шиљке, али ако се више пошиљака скупно шаље, онда се може поменути списак послати у два примерка и замолити „Југофилателија“ да један од тих потпише и врати дотичној подружници.

У догледном времену све пошиљке марака за иностранство, отпремљене скупао преко подружница, биће достављана Савезу. О томе ће добити на време упутства све подружнице тако да није потребно да се у том циљу за ближе информације раније обрађају на СФС ни подружнице нити поједини чланови.

Дешавају се и случајеви, да пошиљке желе отпремити и чланови, који нису регистровани код Министарства пошта ФН РЈ — Биро-а за филателију као размењивачи марака са иностранством. Разуме се, да њихове пошиљке неће бити отпремљене за иностранство, те је сада потребно, да се најпре свако увери код своје подружнице код савезне канцеларије, да ли је регистрован за размену.

Нови чланови СФС треба у својим приступницама јасно да напишу, да желе размену марака са иностранством. На основу тих приступница савезна канцеларија, од мах по пријему дотичног у СФС, пријављује Биро-у за филателију све који су У приступницама навели да желе мењати морке са иностранством: — За старије чланове, који до сада нису били регистровани потребно је да подружница увек писменим путем то затражи од Савеза.

Макакма да ти je zbirka maraka, sa neupotrebljenim ili upotrebljenim markama, op-~

šta ili tematska, može da se ponekad pojavi.

kod sabirača pitanje, da li pored papira vodoznaka, boje, gume, žiga, zupčanja i dr. ima još nočega na iIo| marci što može zaintero= sovati čoveka. Na prvom mestu se nameće pitanje koga ili šta pretstavlja slika na marci; pojavljuje se, dakle, pitanje, na koje katalozi daju samo jedan vrlo kratak i nedovoljan odgovor; naime, kod svake marke u katalogu nalazi se imc lica, čija se slika nalazi na marci ili naziv predmeta i dalje — ništa. Dalje podatke i odgovore može samo leksiКкоп да да. АП leksikoni su mnogima noprislupačni. KHorist pak od upoznavanja sa

ličnostima na markama, sa njihovim životom i radom, sa istoriskom ulogom te ličnosti, sa njihovim doprinosom napretku čovečanstva tako je velika i za odrasle, a naročito za omladinke, kojima će to biti od velike koristi i u njihovim školskim predmetima i u opštem obrazovanju, da se ona isliče na vidno mesto mođu zadacima lilatelističkih organizacija. Napominjemo da će za svaku navedenu ličnost biti registrovane sve poznate nam izdate marke u svetu, koje se odnose na lu ličnost — zaključno sa 1940. godinom.

Primedbe i dopune primaće se za zahvalnošću. 146

рта те истинит

' |