Filatelista

Београду, а његово подручје се простире на целу територију Југославије (чл. 4). -

Члан 5, којим се одређују циљеви и задаци новог савеза свакако је најбит= нији и најважнији по својој далекосежности и значају. Њиме је обухваћен сам Разлог постојања новог савеза: популаризација и даљи развој филателије у ФНРЈ, помагање даље изградње социјализма У нашој земљи кроз 'мадовну филателију, пропаганда наше стварности преко марака, стварање филателистичког подмлатка, заступање наше филателије У односима са иноетранством, заштита интереса свих филателиста, приређивање филателистичких изложби, унапређивање стручне филателистичке литературе, верификација испитивача марака, борба против несолидне филателије итд. То су главније одредбе члана 5. -

Даље су у нацрту обухваћене |одредбе о чланству, управном и надзорном одбору и скупштини, Међутим, демократичност у управљању савезом обезбеђена је на тај начин што ће у његовом управном одбору бити заступљени сви републички савези са два |одборника. Сем тога, скупштина бира у управни одбор још и претседника, потпретседника секретара и благајника. Надзорни одбор састоји се од једног члана и једног заменика ив сваке републике.

Нацртом правила предвиђено је да сви републички савези филателиста морају

СИНИША ОСТОЈИЋ

имати усклађена правила са правилима Савеза филателиста Југославије, која буде донела скупштина. Скупштину сачињавају делегати републичких савеза (сваки са 10 делегата) изабраних на скупштинама републичких савеза.

То су главне одлике нацрта правила Савеза филателиста Југославије. Сам нацрт, наравно, није коначан. Скупштина. ће о њему донети крајњи суд и дати им тачну формулацију. За жаљење је што се У овом кратком обавештајном чланчићу не може пошире позабавити анализом одредаба нацрта зашта ће се, у осталом» побринути управни одбори савеза договорно с делегатима за скупштину, којима ће овај дефинитивни нацрт бити благовремено достављен на проучавање.

“Треба очекивати да ће с оснивањем Савеза филателиста Југославије и њего вим радом кренути и развој наше фила-– телије брзим корацима и бити вођен правим путем у духу постављених задатака и циљева. Због тога делегати на скупштини морају имати строг критериј приликом избора управе н претседништва Савеза и бирати само они. за које се може имати чврсто уверење да ће радити

· само за добро наше филателије, не оба-

зирући се на било какве личне или друге негативне тежње. Само тако би се могас очекивати плодан рад Савеза филателиста Југославије.

О СРПСКИМ МАРКАМА ЗА НОВИНЕ

(Наставак са стране 100)

Ради папира, изразитих боја и уских ивица марке првог штампања већ на први поглед разликују се од марака другог и каснијих штампања.

Марке су зупчане линиским начином. По Колу и Дероку постоје ова зупчања; 997»:112/, 99:19, 95:19, 12:12, 12:12:05, и 1272 :12/», Одмах пада У очн да нису поменути примерци зупчани само 9/» или 12: ФЉ, са варијанцијом од 11/»—199/» са 9:/». По мишљењу Ј. Станојевића, који се специјално (бавио испитивањем "зупчања код марака издатих у међувремену OJI 1869—1880, ослањајући се на закон понављања и вероватноће, није искључена могућност постојања примерака, на жалост до сада још неоткривених, 'одн. 'необ“ јављених, који би били и тако зупчани. Ово утолико пре, што ова зупчања по» стоје код, без мало, свих осталих вред-

ности марака првог штампања. Како је зупчање вршено по линијама и на машинама које нису биле сасвим прецизне; постоје примерци зупчани водоравно 9:/5, а окомито лево 12, а десно 12: и обратно. Утолико пре није искључено да постоје примерци зупчани од 115 до 12:љ са 97> ишли пак само 9/. Као куриозитет Де Смет и Гибонсов каталог наводе примерак само водоравно зупчан 97», а окомито незупчан. Према овоме, сакупљачима, који специјализирају ово издање марака по штампањима и зупчању, исто пружа. многостране могућности истраживања, а самим тим и састављање збирки са веома разнолико зупчаним примерцима.

Далеко би нас одвело, када би овде поменули све до сада познате примерке разних зупчања. Некада чувене збирке српских марака Ђ. Антића, Ј. Станојеви-

130