Filatelista

___ народа зато што је био дубоко уверен да

је победа над окупатором и његовим -CJIyгама једини пут који може да створи услове за решење свих осталих животних питања наших народа. =

Седмог јула 1941 године српски народ је ставио до знања читавом свету да нема ничег заједничког са великосрпском буржоазијом и са њеном хегемонистичком # издајничком политиком.

Неколико дана после 7 јула и у другим крајевима Југославије плануле су пушке и разгорео се ослободилачки рат против фашизма. Под руководством Партије у целој нашој земљи убрзо се распламсала оружа-

на борба за слободу — устали су сви наши народи. Седми јули — дан устанка српског на-

рода, по својој величини и далекосежности, по своме изванредно великом значају историски је догађај „који по својим последицама претставља највећи понос и тековину свих наших народа.

дми јули — то је први устанички пуцањ у окупираној Европи, који је јасно H недвосмислено ставио фашизму до знања: да на југоистоку Европе, на тлу наше отаџбине постоји јединствена и снажна револуционарна Партија — Комунистичка Партија Југославије; да је КИЈ — целокупна, као један човек, устала у одбрану слободе наших народа; да наши слободарски народи инспирисани, организовани и руковођени од друга Тита и наше Партије сгупају први, без ичије помоћи, сопственим спагама, смело у оружану борбу, у последњи обрачун са фашизмом и свим његовим помагачима.

Седми јули — је био гозив и народима Европе да и они устану у оружану борбу против фашизма. У мутним данима 1941 када је Европу обавио мрак; од је био буктиња слободе и осветљавао је окупираним народима Европе пут којим треба да крену. Он је јасно наговештавао свим народима да фашизам мора бити срушен.

Седми јули је велики допринос и читавом напредном човечанству.

Од 7 јула до данас слободарски српски народ остао је доследан самом себи: своме слободарству и својој револуционарноCTH. Чврсто збијен око наше Партије, српски народ је под руководством друга Тита од 7 јула 1941 па до краја наше Народноослободилачке борбе, у заједници са осталим нашим народима, активно учествовао у свим борбама против окупатора и домаћих издајника и значајно допринео да се они униште и наша. Народна револуција победоносно заврши.

Српски народ је остао веран и дубоко одан својој Партији и другу Титу и кроз читав период обнове и изградње наше земље и све до данашњег дана са осталим нашим народима улагао је и улаже све своје снаге за брзу изградњу социјализма.

~

Данас, читав српски народ активно учествује, са осталим нашим народима, у херојској борби коју наша Партија и Савезна влада, на челу са другом Титом, воде против информбировских партија и влада против свих информбироваца и непријатеља наше социјалистичке стварности, — а за даљу изградњу социјализма у нашој земљи за даљу демократизацију, за очување свих тековина наше Народне револуције и пуне независности наше отаџбине и за очување мира у свету.

Због свог историског значаја 7 јули је сваке године свечано прослављан. Ове године дан Устанка народа Србије биће прослављен нарочито свечано, јер пада у време прославе десетогодишње наше победоносне Револуције. У светлости ове крупне свенародне свечаности значај 7 јула постаје још већи и величанственији, јер прослава десетогодишњице наше Револуције, у слободној и независној Федеративној родној Републици Југославији, најречитије и најубедљивије говори како о историском значају 7 јула, тако и о свим крупним победама које су српски народ и остали наши народи до данас постигли под руководством наше херојске Партије на челу са другом Титом.

(Ова прослава у пуном светлу обасјава и нове победе у које идемо.

(Седми јули ове године српски народ, заједно са осатлим нашим народима, проставља у знаку појачане борбе за изградњу социјализма сопственим снагама и то са истим онаквим уверењем да ће стићи до коначне победе о каквим је 7 јула 1941 године пошао на позив наше Партије у оружану борбу. Седми јули српски народ и остали наши народи прослављају чврсто решени, да под руководством наше херојске Партије на челу са другом Титом до последње капи крви бране тековине наше Револуције, изградњу социјализма и слободу и независност наше отаџбине од свих оних који би евентуално ма на какав начин покушали да их угрозе.

ж

Читавој овој свенародној прослави десетогодишњице наше Револуције широм читаве наше земље придружују се и филателисти. У оквиру ове прославе, а у част рођендана Маршала Тита, Савез филателиста Србије у време од 25—927 маја ове године организовао је у Београду прву послератну републичку изложбу марака.

(Савез филателиста Србије — подружница Ваљева на дан 7 јула ове године, свечано ће отворити своју прву изложбу марака такође у оквиру ове велике прославе

и у част прославе 7 јула — дана устанка српског народа. (С друге стране Оснивачка скупштина

Савеза филателиста Југославије, између осталог, у својим закључцима истакла је да „сваки републички филателистички са-