Filatelista

'ље на Јована Михајловића,

ФОРМИРАЊЕ НОВИХ ПОВЕРЕНИШТАВА

Од почетка ове године формирана су 4 нова повереништва СФС. У Ранковићеву, које има 5 редовних чланова и 2 омладин-

ца, воде повереништво: Петар Јовановић;

адвокат, Јован Михајловић, књижар и Аритоновић Војислав, приватник. Пошта се шакњижара у Ранковићеву.

У Лазаревцу који има 7 редовних чла-

нова и 6 омладинаца, воде повереништво:

Густав Вајнхепл, кројач и Танасковић Никола, геометар. Адреса за коресподеанцију: Никола Танасковић, Лазаревац, Дула Караклајића бр. 17.

У Бачкој Паланци повереништво има 8 редовних чланова и 6 омладинаца. За коресподенцију је адреса: Милински Ласло, Бачка Паланка, улица Иве Лоле Рибара 24.

У Сараорцима је Вишеслав Петровић, наставник, бивши члан подружнице у Ваљеву успео да окупи довољан број филателиста за формирање повереништва. Коресподенцију води за повереништво: Вишеслав Петровић, наставних у Сараорцима.

У формирању се налази повереништво у Соко Бањи. Агилни члан СФС Бора Милетић, један од најстаријих чланова СФС у друштву са такође старим члановима СФС Др. Светоликом __Божиновићем MH Славком Ћућковићем желе да осамостале повереништво у своме месту. У том циљу прикупили су још 4 друга члана, тако да ће повереништво у Соко Бањи ускоро почети функционисати.

НОВЕ ЧЛАНСКЕ КАРТЕ

Нове чланске карте за све чланове СФС, које ће имати бројеве по оном реду, када је дотични члан примљен у чланство СФС у Београду, биће готове почетком марта ове године. и

Позивају се све подружнице и повереништва СФС, да до краја фебруара покупе од својих чланова све карте. Одмах после 1. марта нека те старе чланске карте доставе са одговарајућим списком Савезу у Београду. Не треба слати појединачно у партијама стара чланске карте, већ све прикупљене наједаред.

Нове чланске карте ће се доставити само за оне чланове, за које Савез добије унапред старе чланске карте.

МАРКЕ СА СТТ-ВУЈА

Марке ВУЈА још до данас нису приспеле из Копра. Непотребно је, да се код

Савеза врше ургенције у погледу достазљања ових марака, јер ће их Савез доставити свима, чим их прими из Копра. На ургенције у том смислу не може Савез одговарати, јер је савезна администрација преоптерећена другим пословима.

НЕИСПУЊАВАЊЕ ОБАВЕЗА ПОДРУЖНИЦА И ПОВЕРЕНИШТАВА ПРЕМА САВЕЗУ

И поред многобројних ургенција нису све подружнице и повереништва испуниле своје обавезе према Савезу. Потраживање које Савез има на заосталим чланским улозима, уписнини и неплаћеном часопи-

"су достиже износ од више стотина хиљада

динара. Поред тога се поједине подружнице стално обраћају на Савез и моле, да им се испоруче разна следовања марака на кредит обећавајући, да ће те марке исплатити, чим их растуре међу члановима. Сазез није у могућности да то учини чак ни оним подружницама, које су иначе своје друге обавезе према Савезу извршиле. Изводи текућих рачуна биће разаслати почетку марта ове године свима подружницама и повереништвима, Напомињемо,; да сва следовања марака неће бити достазљана никоме, ко нијг изравнао чланарину и претплату за часопис за 1951 годину. Такође скрећемо пажњу, да у најкраћем времену мора бити уплаћена Савезу и тромесечна чланарина за 1752 годину,

ФИЛАТЕЛИСТИЧКО ПРЕДАВАЊЕ У ПОДРУЖНИЦИ СФС „ЛОВРЕНЦ КОШИР“

Између осталих београдских подружниua, a у духу директива Савеза учешће ) прослави десетогодишњице Народних Устанака. и „Дана Армије“ узела је и подружница „Ловренц Кошир“ одржаним предавањем поводом Дана Републике. Предавање је било стручно, филателистичко, а било намењено омладинцима. Тема предавања је била: Поступак са поштанским маркама од старог коверта до филателистичког глбума: | Прање марака. Предавање је одржао омладинац Миодраг Б. Мрђа, ученик, руководилац омладинске секције подружнице „Ловренц Кошир".

На доста зЕодан, јасан и приступачан начин предавање је обухватило рад око прикупљања старих коверата, исецање марака са њих, сортирање по бојама, прање и поступак при прању истих. Предавање је наишло на леп пријем код слушалаца, који су изразили жељу, да се слична предава-

56

ата