Filatelista

|

Инж. Жива М. Ђорђевић Претседник Савеза фи-_ лателиста Југославије

За сталну и пуну сарадњу

са главном

дирекцијом пошта _—

e “ Значај Саветовања

Иако на овом саветовању нису решена главна питања ради којих је сазвано и одржано, оно ипак има многоструки значај.

Пре свега, у успостављању међусобног општења и продубљавања сарадње између Савеза филателиста Југославије и Главне дирекције пошта ово Саветовање претставља корак напред што је од обостране користи. За сам пак СФЈ ово Саветовање претставља врло значајан моменат а из разлога што је СФЈ, преко неколико својих претставника први пут на једном овако важном радном договору иступио као заступник и репрезентант југословенске филателије. Надаље, ово Саветовање означава врло практичну, конкретну организациону форму Кроз коју је СФЈ отпочзо да решава један од основних својих задатака — успостављање и непрестано продубљавање сарадње са поштанском управом по свим питањима филателије.

На овом Саветовању Савез филателиста Југославије је покренуо са мртве тачке и ставио на дневни ред скоро сва актуелна питања југословенске филателије. Но, без обзира што се на овом Саветовању нису извукли свестрани закључци из свих констатација СФЈ, и што се није прешло на конкретно решавање свих питања емисионе дистрибуционе и девизне политике Главне дирекције пошта у духу предлога СФЈ — ми сматрамо да за даље међусобно продубљавање сарадње претставља озбиљан и крупан допринос и то што је Саветовање одлучило: да надаље Главна дирекција пошта и СФЈ једно друго непрекидно обавештавају о свим својим запажањима по заједничким питањима; да се по потреби одржавају радни састанци и на њима расправљају сва заједничка питања; што су отстрањени неки неправилни односи међусобног општења и установљено ка надаље са ким треба да општи; што ће Главна ди-

(наставак)

рекција пошта предузети потребне мере у Заводу за израду новчаница по питању квалитетне израде марака; што ће Главна дирекција пошта; при организовању и одржавању Прве југословенске филателистичке изложбе у Београду указати Савезу филателиста Југославије пуну помоћ и помагати. га и при његовом учешћу на међународним филателистичким изложбама; што ће св моћи користити ПТТ музеј; што ће Главна дирекицја пошта Савезу филателиста Југославије уступити имовину предратног Југословенског _ филателистичког савеза; што ће се правилно организовати рад филателистичких шалтера и најзад што је Главна дирекција пошта на тражење Савеза филателиста Југославије доделила омладинцима по један ЗЕФИЗ блок.

На овом Саветовању, преко поменутих закључака Савез филателиста Југославијви Главна дирекција пошта примили су врло крупне моралне обавезе. Од обостраног извршења свега онога што је постављено у овим закључцима зависиће у многоме како даље продубљавање међусобне сарадње тако и стварање нових услова за даљи развитак филателије у ФНРЈ. Стога, да би се ови крупни задаци извршили и даље продубила сарадња између Савеза филателиста Југославије и Главне дирекције пошта сматрамо као најважнији задатак републичких филателистичких савеза да се чврсто повежу са дирекцијама пошта у републичким центрима, да са њима стално сарађују и ову сарадњу продубљују. А да би републички филателистички савези овај свој крупан задатак могли да изврше, потребно је да им све њихове подружнице и сви организовани филателисти стално указују по свим питањима ове сарадње своју свестрану конкретну помоћ; а с друге пак страна овакву помоћ, и још већу, треба републички филателистички савези да указују Савезу филателиста Југославије.

57