Filatelista

TMC DOMU ZK

Ca своје _ ај СФЈ а се заложити свим својим снагама да се закључци са овог Саветовања у потпуности спроведу у. живот и даље свестрано продубљује успостављена сарадња са Главном дирекцијом пошта у интересу даљег развитка филателије у ФНРЈ.

Што се тиче Главне дирекције пошта сматрамо да исто тако и она, и сви њени

"органи и дирекције, треба да се свим сво-

јим снагама заложе за још чвршћу зајед- ·

ничку сарадњу и за стално указивање свестране помоћи Савезу филателиста Југославије, јер само обостраним залагањем моћићемо да спроведемо у живот закључке са овога Саветовања и да надаље стално свестрано продубљујемо успостављену сарадњу.

То што је Главна дирекција пошта на тражење Савеза филателиста Југославије одлучила да ће поводом одржавања | Ју-

гословенске _филателистичке изложбе у 1952 год. издати једну пригодну, изложбену марку — сматрамо као велику помоћ

коју Главна дирекција пошта чини нашој организацији и поздрављамо ову одлуку, у име читаве наше организације, као крупан допринос продубљавању међусобне сарадње. >

*

Када већ говоримо о нужној, сталној и

пуној сарадњи са Главном дирекцијом пошта по разним питањима филателије потребно је да напоменемо и то да би сеу продубљавању ове сарадње са Главном дирекцијом пошта до сада отишло даље, да као један од разлога није био и тај, што су извесни чланови наше организације сишли са платформе чистог аматеризма у филателији и отпочели да испољавају извесне шпекулантске тенденције чинећи тиме

Prva jugoslovenska

Prilikom sivaranja Saveza Filafelista Jugoslavije u Zagrebu 15 juna 1951 god., Upravni одђог помозјуогепод Saveza primio je i obavezu da fokom 1952 godine organizuje i održi | Jugoslovensku filatelisfičku izložbu u Beogradu. Na plenarnom saslanku Saveza filalelisla Jugoslavije, koji je nedavno održan u Beogradu, u prisustvu prelstfavnika svih republičkih saveza, još jednom je prodiskutfovano sve pofrebno u vezi sa održavanjem ove izložbe, le je na predlog ijnž. Žive Đorđevića, prelsednika SFJ-a, odlučeno da se odmah otpočne sa svim pofrebnim pripremama i na |ај паčin blagovremeno obezbedi održavanje ove izložbe još u foku ove godine. Prva Jugoslovenska filafelistička izložba, koja Теђа пеsumnjivo da bude najveća i najznačajnija |Јане тека manifeslicaji u našoj zemlji od Oslobođenja do danas, održaće se seplembra meseca ove godine.

Uzajamno razumevanje ı međusobno poverenje koje je poslojalo za sve vreme lfraja-

руководству, а ти зитавој на

јој органи:

_цији знатне тешкоће при решавању изве-

"ених крупних питања филателије. И не само тб, него овакви елементи, којима није место у нашој организацији, онемогућавају СФЈ да предузме конкретне мере за омасовљење наше организације са омладином.

Отуда је сасвим правилно и добро што наша организација стално чисти своје редове од оваквих елемената, који прљају име наше организације, јер само активном, заједничком борбом свих организованих филателиста против шпекулантских тенденција и елемената у нашим редовима и њиховим чишћењем из наше организације, и борбом против свих могућих шпекулација маркама ван наших редова, као и једновременом, сталном и систематском борбом за извојевање пуног и чистог аматеризма у југословенској филателији — ми ћемо не само сматрати нужну, стадну и пуну сарадњу са Главном дирекцијом пошта по свим заједничким питањима, него ћемо само на овај начин моћи и нашу организацију да омасовимо са омладином, што је наш најкрупнији и најважнији задатак, затим да допринесемо да се филателија и филателистичка орагнизација у ФНРЈ још више учврсти и развије и да се најзад и у јавности _ наша филателија популарише и афирмира као друштвена организација, која може рачунати на свестрану помоћ наше социјалистичке заједнице.

Решавање овога веома важног задатка пада у првом реду на руководства републичких савеза, подружница и повереништава, — која треба са једне стране да поведу организовану и сталну борбу за чишћење из наших редова свих шпекулантских елемената, а са друге стране да указују аматерима филателистима пуну и свестрану помоћ.

izložba u Beogradu

nja ovog plenarnog saslanka, našlo je svoj najviši izraz u jednodušnoj odluci da se svi republjčki savezi, odnosno njihovi članovi, zajednički od samog počelka angažuju i založe da ova izložba bude šlobolje pripremljena ı da zaista prefstavlja vernu sliku prave snage naše mlade filatelije. |

Filafelisfti u našoj zemlji svojim masovnim učešćem pokazaće sa koliko ljubavi |: одизеvljenja prilaze rešenju i os}varenju svojih najviših filatelističkih ciljeva. Pored svesiranog velikog propagandnog značaja, ova će !2]0žba biti i velika nacionalna i međunarodna filafelisfička manifestacija. Uvefeni smo da će na njoj snaga naše mlade filafelije bili najbolje prikazana | да се već ova izložba odrecdifi visoko i doslojno mesto koje našoj filatelijj freba da pripadne na međunarodnoj filatelističkoj lestvici.

Pored filafelista ovu će izložbu poselili i veliki broj naših građana, a na prvom meslu naša omladina, koja u filafeliji freba da nađe

58