Filatelista

ДРУГА ГОДИШЊА СКУПШТИНА ПОДРУЖНИЦЕ У ТУЗЛИ

17. П. 1952. Подружница Савеза филателиста Босне и Херцеговине у Тузли одржала је своју другу годишњу скупштину. Скупштина је у главном протекла у хармонији, те након прочитаних реферата секретара, благајника, као и финансиске контроле, дата је разрешница старом одбору и изабран нови, у који су ушли Ралиш Јосип за претсједника, Крајтмајер Рудо за подпретсједника, Данијел: Коцјанчић за |. секретара, Смаиловић Хазим за !!|. секретара, Благоје Козаровски за благајника; у финансиску контролу ушли су: Ипша Фрањо, Фишер Павле и Маскијевић Радомир; — у суд части: Шуфлај Вјекослав, Др. Станко Сијелски и Ивичевић Зоран; прочелник томболе је Рудо Чурћић, а руководилац омладинске секције Делакроче Ђордано.

Подружница данас броји 36 чланова, од којих је 11 омладинаца. Подружница је успела преселити се у боље и удобније просторије, где се састанци без сметња одржавају. Повећан је број филателистичке литературе, коју чланови прате и читају. Тешња је веза и сарадња међу члановима, а односи са Савезом су врло добро уређени. Са скупштине су послати брзојавни поздрави: Савезу филателиста Босне и Херцеговине и Савезу филателиста Југославије.

На овој годишњој скупштини поздравио се са члановима Подружнице досадашњи секретар и иначе познат филателиста друг Вјекослав Трбарић, који је премештен у Сарајево. Скупштина га је том приликом изабрала за свога првог почасног члана за заслуге за филателију уопште, а посебно за Тузлу:

Адреса за Подружницу је: Данијел Коцјанчић, Тузла, Гаврила Принципа ул. број 3/!.

из САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА МАКЕДОНИЈЕ

ГОДИШЊА СКУПШТИНА ФИЛАТЕЛИСТИЧКОГ САВЕЗА МАКЕДОНИЈЕ

Пошто су, по предвиђеном плану, одржане редовне годишње скупштине подружница у Македонији и изабране нове управе, 16. марта о. г. одржана је и трећа редовна годишња скупштина Савеза Филателиста Македоније у Скопљу у просторијама поште бр. 2.

На скупштини су били присутни, поред званичних делегата подружница, и многи други филателисти, који су се интересовали за ову ретку манифестацију њиховог спорта.

Скупштину је отворио претседник Савеза друг Наумовски, који је поздравио присутне делегате и остале госте, а секретар Пешевски прочитао је телеграме филателистичких савеза осталих братских репу-

блика, што су присутни поздравили дуготрајним аплаузом. После тога се приступило читању извештаја, како је било предвиђено дневним редом, у којима је од надлежних лица изнет систематски рад управе и савесност чланства у постизавању опредељених циљева. У колико нису била обухваћена извесна актуелна питања у самим рефератима, било је учињено у опсежној дискусији, у којој је, и ако је била прилично бурна, ипак господарила пожељна хармонија. Главни моменти из овога дела рада су констатације активности управе у погледу повећања чланства и нових подружница, јер је за годину дана број чланова порастао од 350 на близу 700, а подружнице од 5 на 11. У дискусији се анализирао начин организовања, нарочито омладине, код које се из дана у дан појављује све веће интересовање за филателију, што се јасно видело на првој републиканској изложби, коју су у огромном броју посетили омладинци. Између осталог било је говора и о кључној марци, као и о малим тиражима појединих пригодних издања, о неправилном делењу марака СТТ-ВУЈ-А о ограничењима у размени с иностранством и др. Од више говорника је истакнут правилан, аматерски или стручно научни рад у филателији. Додирнуто је и питање претстојеће прве земаљске филателистичке изложбе, која ће се одржати у септембру ове године у Београду.

Пошто је дата разрешница старој управи, изабрана је нова: претседник Наумовски Светислав, подпретседник Елимов Ристо, секретар Пешевски Јордан, благајник Урумов Димко, члан за размену Мане Хаџи Манев, чланови управе: Колачевски Деспот, и Илијев Митко из Скопља, Христов Стојан из Т. Велеса, Груевски Аспарух и Туџарев Стеван из Битоља. — Надзорни одбор: Георгиев Димче, Танев Лазар MH Клисаров Иван, сви из Скопља. — Часни суд: Самоковлија Бењамин, Мандев Петар и Петрушев Михајло, сви из Скопља. — Делегати за скупштину Савеза филателиста Југославије: Наумовски, Пешовски, Колачевски, Самоковлија, Муквос Лидија, сви из Скопља, Христов из Т. Велеса, Гругвски и Туџаров из Битоља, Бабунски Димитар из Прилепа и Манушев Душко из Куманова. На крају су подељене дипломе члановима, који су излагали на изложби у Скопљу. И пошто су прочитани телеграми за друга Колишевског, Ц. К. К. П. Македоније и Савез филателиста Југославије, скупшти-

на је завршила свој рад. С. Христов се a a ===

ПАЖЊА ФИЛАТЕЛИСТИ!

За марке „Привреда“ (пон.) од 16 д. на више дајем дупли број разних страних марака целог света.

Штављанин Богосав МНО Горичани Чачак