Filatelista

дапјипа; о ршуа Jima nije ništa

govorio.

Pošto su se pojavile težnje da se :mose.

u zbirke pored zvaničnih i neka nezvanična izdanja, a zatim bi se morale ıči- niti i neke izmene prema naknadno dobijenim podacima; ima i docnijih izdanja povodom proslave ove 75-godišnjice, le se moramo osvrnuti na ono što je objavljeno o iim izdanjima u štampi, a donećemo i mišljenja naših najboljih skupljača tih izdanja, da bismo prečistili ovu stvar pre naše izložbe, te time olakšali i rad na uređenju fih zbirki našim izlagačima.

Pre svega treba iz spiska brisati, kao nepostojeća, izdanja Komorskog ostrvlja, Maroka Brit., Nove Gvineje Hol. i Sanare Španske. Zatim treba ispraviti štamparsku grešku kod Novih Hebrida: mesto 8 treba staviti 4 kod oba izdanja — engleskog i francuskog.

Pored onih podataka, koje je on objavio M. Bogdanović, list „IL Officiel” је Đio naveo, kao privafna i nezvanična, ova izdanja:

Austrija: blok za vazdušnu poštu, dobiven od isečenih maraka i nalepljenih na jedan list.

Kongo Belg.: stariji blok — tabačić sa natpisima na okvirima.

Indonezija: serija maraka i blok, originalni sa prefiskom R.I.S. i dr.

Ruanda-Urundi: ista operacija kao Eod Konga Belg.

Ova četiri privatna izdanja ne mogu, po našem mišljenju, ući u jednu normalnu kolekciju. Ako bi ona bila prihvaćena od specijalnih sabirača U.P. U., bilo bi na njihov rizik i štetu, jer je sigurno da ona neće nikada figurirati u ozbilinim katalozima.” Isti list donosi u broju 69 ispravke i dopune:

Bolivija Pošt. 2 avion.3

Ekvador 3 e 4

Dominika „4 „=

Mađarska О) = " (S obzirom na razna zupčanja)

Liberija » 4 :Ž 2

Portugalija » 4 » = (S obzirom na nezupčane)

San Marino 1 З 4

(Uzete i 2 avionske nezupčane) Jemen 5 MBO! 5 8 (Uzevši u obzir i po 4 nezupč.) Kod blokova — tabačića dodati:

Filipini 1 blok za redovnu poštu San Marino 1 blok za red. poštu i 4 vazdušnu).

Ovde iznosimo i primedbe Đure Ковиlje iz Novog Sada:

U prikazu M. Bogdanovića donetom u broju 4/52 „Pilateliste” o izdanjima ха 75godišnjicu UPU potrebno је, да зе газуеtle neke pojedinosti:

za

O

Repub donezije, Libana, Liberije, Mađarske, Engleskih Novih Hebrida, San _ Marina i Filipina. Uzeću u obzir materijal,

| kojim raspolažem, kataloge: Yvert 1952, Zumstein 1952, Michel 1951/592, Hodson; lista: Bianchi Johna iz Zuricha, F.. Seheurer iz Basela, spisak izdat 26-%X-1950 od Mađarskog filatelističkog kluba u Budimpešti (MPK), prikaz u br. 2/51 „Berner Briefmarken Zeitung”, kao i članak u „Pilatelisti” br. 12/1951 str. 497.

Indonezija Republika: Zumstein u pomenutom prikazu donosi kao neslužbena izdanja ove države 4 marke i blok. Posedujem 8 blokova i to: zupčan i rezan, isto sa pretiskom „RIS” (Republika Indonezija Serikat), što znači Ujedinjene države Republike Indonezije, isto sa pretiskom „RIS Merdeka” i sa „RIS Đartaka”) Merdeka” znači Pobeda, a Đartaka je ime koje je dobio glavni grad, ranije Batavia).

Yvert ne donosi, uopšte, izdanja te države. Michel u I. svesci Prekomorskih zemalja na str. 540/41 donosi takođe napred pomenutih 8 blokova a to isto čine i liste Bianchi J., Seheurer PF. i prikaz MEK.

U pogledu serija posedujem 8 serija svaka sa po 4 marke i to: prvo redovno izdanje, isto sa pretiskom SE ISP IJ FOL Merdeka” i „RIS Djartaka” — sve fo bez Vodoznaka, a isto tako i sa vodoznakom. Sve to navodi i Michel i Hodson, s tim da, pored zupčanih, postoji isti toliki broj sečenih serija, dakle ne samo 8 serija sa 32 marke, nego 16 serija sa 64 marke. Bianchi J. donosi 20 sečenih maraka Као neslužbeno izdanje, a Scheurer Е. 16 sečenih maraka. Spisak MPK isto tako navodi samo 16 sečenih maraka.

Treba napomenuti, da su u svakoj seriji po 2 marke franko, a 2 avionske sa oznakom „Pos udara”.

Dakle, postoji 16 franko, 16 avionskih zupčanih maraka i 8 blokova, kao neosporno, a pored toga još i rezane marke. Skupljači uzimaju u obzir te marke, i ako su okategorisane kao privatno izdanje. Zumstein u svom prikazu navodi i za Jemen samo ukratko „Mache”, pa smo te marke, navedene u „MU'Officiel”-u, našli i u „Spisku” M. B. u „Filatelisti”.

Liban: posedujem 1 blok. To isto donosi Michel, Hodson, spisak Bianchi J., dok na drugim mestima ne navode uopšte pomenuti blok. Jedino spisak Bianchi J. navodi postojanje još i luksuznog. bloka i to u nakladi 500 komada. U КоПКко se, dakle, ovde radi o tom drugom bloku Libana, prema prikazu M. B., onda je nepobitno da postoji samo jedan blok, pošto ovaj drugi i po nakladi nikada ne može biti priznat. Kako Liban dolazi u šire područje Francuske, to ga je pomenuti francuski časopis i stavio u popis, iako se ne radi o redovitom izdanju, dostupnom svakom

199