Filatelista

наши омладинци. Данас у својим редовима имамо лијен број чланова — омладинаца, а интерес за филателијом и даље се развија међу омладинцима. Истина, има још доста, нарочито средњешколске омладине, која са резервом посматра наше друштво, али битно је, да се _ у њиховим редовима јавља све више интересената тј. који за сада сакупљају марке још увјек индивидуално и без неког система, али „пропагирањем филателије од стране чланова —_ омладинаца, многи ће свакако бити учлањени у савез. о

Подружница је осјетила губитак чланова из Литве (који су формирг“ своју подружницу), али се ипак успјело орој чланова у односу на прошлу годину — и повећати.

Састанци се одржавају редовито сваке недеље. Овдје се дознају новости, измењују искуства стечена у филателији, играју се друштвене томболе итд. — једном ријечи, сваки наш састанак је грло угодан, освјежујући, а и поучан. Зато већина наших чланова радо долази на састанке, а то је најбоља гарантија даљег успјеха наше подружнице. - "ija; |

У погледу претплате на наше филателистичке часописе такође се успјело, у односу ка повећа, а поред тога има још рефлектана протеклу годину, да се број претплатнината, који ће такође ускоро постати претплатници. Даље, у финансиском пословању показао се такође напредак, јер се успјело средити рачуне са Савезом, а осим тога је и салдо благајне бољи него раније.

Има и недостатака! Један од њих је свакако тај, што има још увијек чланова, који су скоро потпуно дезинтересирани за филателију, а исто тако и за подружницу и њен рад. Ови чланови или никако или врло ријетко долазе на састанке и не само то, они не подижу ни своје марке. Ради тога је закључено, да се са таквим члановима једном рашчисти. Тенденција је, нека буде и мањи број чланова, али срцем уз филателију, као једну од популарних грана спорта у нашој социјалистичкој домовини.

За сада је такође — на жалост — још увјек актуелно питање времена бављења филателијом старијих чланова са млађима, јер старији чланови могу путем филателије вас-

"интересују за ову грану спор

већ стече чин дискусије, анализирања и тумачењ казаних догађаја на маркама, могу користити омладини, а, осим тога, још > ће учврстити код ње љубав за ову племениту и корисну грану спорта.

Зато је жеља нас, старијих чланова, да, колико нам вријеме допусти, својим стеченим знањем: и искуством васпитно дјелујемо на нашу филателистичку омладину. _ = ЈЕР — НА МЛАЂИМА СВИЈЕТ ОСТАЈЕ!

| Павле Фишер

| ОГЛАСИ =

„UPU” i AVIONSKE MAREE želeo bih menjati na bazi kataloga ili po sporazumu. Osim gornjih maraka tražim još specijalitete PNRJ i NDH-e. sportske serije i NDH na kovertu sa prigodnim žigom. — Nemet Đura, Bačka Topola.

АВИОНСКЕ И УПУ МАРКЕ целог света желео бих да мењам; првенствено нежигосане. Наведите тачно шта можете да понудите од тих марака за размену, као и шта вас интересује. База каталог или по спо-

разуму. Јован Јовановић

Добрачина 54 — Београд

вести Ir aaa ———OПРОДАЈА МАРАКА. Услед болести продајем серију марака и то: Јубиларне од 10. |М. 1041 бивше Н.Д.Х. са атестом за 7.000 динара; исто тако продајем и марке скоро целе бивше Н.Д.Х. и старе Југославије. Приложите марку за одговор.

Андрија Рабас, пенз. Драже Марковића 29 — Пожаревац