Filatelista

занаста {i дин. жуто-смеђа и тамиб-смеђа . -жута (боксер), 50. дин. жуто-смеђа и смеђа | жута (кошаркашица), 100 дин. бледо-љубичаста / опекасто-првена (ногометаш). На пошти у Копру је пуштен само незнатан број серија у продају. ОСОБЕНОСТИ НА МАРКАМА СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ СА ЦИГАРЕТОМ

У вези нотице под овим насловом, објављене у роју 6/52 „Филателисте“, на страни 155, извештава нас Иво Драганић из Затреба да је ова особеност типична и да се налази у арку на 73 марци.

ПОМЕРЕНО ЗУПЧАЊЕ НА МАРЦИ „20 ОКТОБАР 1945“

И за марку издату 20 октобра 1945, у спомен прве годишњице ослобођења Београда, јавља нам Иво Драганић да је имао један цео окомити низ од пет марака на десној страни са истим помереним зупчањем. Захваљујемо другу Драганићу на овим обавештењима, која су леп прилог за проучавање наших марака.

ПРОВИЗОРНА ДОПИСНИЦА ЗА УНУТРАШЊИ САОБРАЋАЈ _

Решењем Главне Дирекције пошта Бр. 15885 од 15 новембра !951 одобрено је да се дописнице југословенског редовног издања од 2 динара прештампају на вредност од 10 динара.

Прештампавање je извршено: „дин. 2 din." je поништено широком црвеном трачицом, а испод тога је отштампано у једном реду, олет у црвеној боји „дин. 10 din.“

Ова се дописница пушта у течај постепено, према указаној потреби, од почетка ове године. На беопрадским поштама је још нема.

КОПАРСКО ИЗДАЊЕ ОВЕ ДОПИСНИЦЕ

Добротом друга Јанка Фили добили смо напред описану дописницу са претиском од крупних црвених слова „5УТТ — УШЏЈМА“ у врху основног натписа у плавој боји.

КОПАРСКО ИЗДАЊЕ КОВЕРТЕ ЗА ВАЗДУШНИ САОБРАЋАЈ

Захваљујући истом. другу Јанку Фили добили смо коверту израђену за потребе СТТ од редовног издања коверте за југо-

„5. Т. т. У ЛО ЈМА (= Наке libre Ена

Ттјезје — Gouvernement „Militaire de У Аттлее Роршате Уопвозјае) еп деих lignes. Une serie de ces timbres comprend 6 valeurs avec les valeurs et dessins des timbres-poste yougoslaves, mais en couleurs modifićes, notamment:

de 5.— din., brun=rougatre et brunfonce=orange (une gymnaste),

de 10.— din., vert et vert-noir (grisverdatre (un coursie?r),

de 15.— din., bleu-gris et violet-noir /lilas (une nageuse),

de 28.— din., brun-jaune et brun-fonce/jaune-orange (un boxeur),

de 50.— din., brun-jaune et brun/jauneorange (une joueuse де basket-ball), de 100.—s— din., violacć et violet/rougeocre (un joueur de foot-ball).

Seulement un nombre peu considerable de ces series a ete mis en vente au bureau de poste a Koper.

„РОД Ге

словенске поште (објављене у „Филателисти“ бр. 5/51, на страни 157), са претиском у црној боји преко вредносне ознаке SE — МОЈМА“ у једном реду и са новом вредношћу „28“ преко првобитне ознаке вредности „5“. -

ПРИГОДНЕ КОВЕРТЕ ПРВОГ ДАНА

1) За време Прве југословенске изложбе у Београду биће издана пригодна коверта са пригодном изложбеном марком и специјалним жигом. Издање С.Ф.Ј.

9) Коверта за „Олимпијаду 1952“ са целим низом пригодних марака издатим за ту прилику, са сликама као и код југословенског издања тих марака, са претиском „5ТТ — УЏЈМА“; издање управе пошта у Копру. 3) „Југофилателија“ ће пустити у продају о прослави „Дана морнарице“ 10 септембра 1952 пригодну коверту са целим низом пригодних марака, издатих за тај дан (од 15—18—50 дин.) поништеним пригодним жигом за ту прославу у Сплиту.

4) Исте коверте издаће се са истим маркама, али поништене пригодним жигом „100год. поморске академије у Дубровнику“, истог дана као и оне под 3).

210