Filatelista

Фе и раније употребљавало, а у употреби је још и данас код готово свих поштанских марака, јесте водознак.

Кад се утврди потреба једне нове марке, управа пошта даје налог једном или неколицини графичара за израду пројектних цртежа. У већини случајева уметнику се саопшти у којој врсти штампе марке треба да буду израђене, да би се знао управљати У послу; јер, _например, код растер-дубоке штампе он не сме да ради грубо и са пуним површинама, као код књиготиска. И фотографије могу да послуже као узорци за израду нове марке. Комисија прегледа пројектне цртеже и одлучује који би могао дои у обзир за штампање.

Од сваког поднетог цртежа, који је Oдобрен за штампање мора да се изради један основни печат. Раније се овај печат резао у дрвету; данас пак, цртежи се режу у челику и то у огледалској слици. Гравери морају да имају врло много уметничке уме шности и великог знања, као и да раде савесно, да би се основни печат слагао са поднетим цртежем. Пошто један табак садржи, већином, 100 марака, мора се овај основни печат умножити на начин који се добро показао у раду. У урезаном челику ојачава се тврдоћа и преноси на мекши челични прстен, опрезно, али снажним притиском. Овај (се

#алутамтам

Равна штампа

мали цилиндар назива „молета“; на њему су делови цртежа, који не треба да буду отштампани, узвишени, пошто је овај цилиндар само посредник за израду дефинитивне штампарске плоче. Са молете се цртеж марке помоћу једне пресе утискује у мекши материјал, који се затим отврдњавањем и галванизује. Израђени клишеји слажу се затим у штампарску плочу.

Код штампе треба правити разлику Између штампе са плочом и са ваљком (равне и ротационе штампе). Код прве врсте 100 клишеа сложених у обичан шалтерски табак поређани су у једну равну површину. Код такозване штампе с ваљком или ротационе штампе монтирају се по 10 клишеа у 10 редова на ротационој машини за штампање марака; ово чини један шалтерски табак. Горе и доле долази међупростор са трачицама од црта и цифрама, а затим још једном (10 клишеа са по 10 марака. Пун обим цилиндра садржи дакле два табака са по 100 поштан-

ских марака. Кроз средину трачице од пр: та табаци се растављају. По овим цртама на горњем и доњем рубу шалтерског табака може се познати да су вредноснице израђене на ротационој машини. Код штампања са плочама на брзој штампарској машини (Шнелпресе) нема тих црта; ту су само,пифре. Место тога носе табаци на доњем рубу број налога за штампање; иза тога је година штампања. Осим тога ту је још једна цифра, која означава број штампарске плоче. (На немачким маркама).

На ротационим машинама штампају се, у главном, марке које су највише у оптицају. Друге вредности, чија је потрошња, како се из искуства зна, мања, штампају (се на брзој штампарској машини са улагањем табака. Штампарске плоче састоје се, већ према величини машине и висини издања (код израде. немачких марака) из 4 или 8 шалтерских табака, који су по паровима поређани један поред другога. Ваљци са бојом распоређени су тако, да је могуће штампати једновремено различите вредности у разним 6ојама. Штампарска плоча се креће напред-назад под непокретним штампарским цилиндром. Приложене шеме приказују у главним цртама пут папира кроз штампарску машину.

Табаци макулатуре и са разним недостацима, који настају у току штампања, морају

< справа

Јазувиштњер јесвивње

ETS хеш тажаско

267ежа рогоционе -мепалам ве

Ротациона штампа

се предати, да би се спречиле проневере H, уопште, недопуштена употреба.

При изради поштанских марака, приме“ њују се и каменотисак, офсет или дубока штампа. Серије пригодних марака, које се издају нарочитим поводом, — већином у већем формату, — штампају се често у дубокој штампи или офсету. Кад би се о изради штампарских плоча за ове штамне, као но самом штампарском процесу поближе говорило, одвело би нас далеко из оквира овог чланка.

Папир за штампање вредносница лиферује се из фабрике негумиран у ролнама од 97 ом. ширине (за немачке марке). Шалтерски табак за 100 марака величине је 93,7х27,8 см. према томе ширина ролне даје 4 шалтерска табака. Ролне се стављају у машину за гумирање, која је снабдевена ваљцима за пренос папира и уређајем за сушење. После сушења пролази гумирана трака кроз једну другу машину, где се она притисне уз рапа=

руте

40