Filatelista

„умири тим

с

сл

Филателисти Србије траже да се емитују што квалитетније марке

Недавно је Савез филателиста Србије одржао у Београду своју Мету редовну годишњу скупштину. |

На скупштини је истакнуто да Савез фи-

_„лателиста остаје и даље на становишту да

поштанска управа у принципу треба да емитује мали број серија марака. Али, да у конкретним ситуацијама, када се ради о нужном обележавању, путем пригодних ма-

рака, извесних крупних „датума поштанска

управа треба да емитује што квалитетније марке у великом - тиражу, са малим номиналним вредностима и без икаквих ограничења и да све поште у земљи, укључујући и оне најмање, буду снабдевене са довољ-

ним количинама оваквих серија ( „Борба“ 30. 11. 1958 год.). ž

Филателисти Србије траже да се пригодне марке поводом историских догађаја емитују у што већем броју

Филателисти Србије тражили су на својој годишњој скупштини, која је одржана у Београду, да се и даље емитује мали број серија пригодних марака. Али када се обе-

_лежавају историски датуми и крупни до-

гађаји треба издати марке у што већем тиражу, како би се све поште у земљи, без икаквих ограничења, снабделе довољним количинама оваквих серија. Потребно је да овакве марке дођу не само у руке филателиста него и у руке милиона наших грађана („Политика — 30. 11. 1958 год.).

Обавезно примање „Филателисте“

за редовне чланове НАПЛАТА ДУГА ЗА ЧАСОПИС

На Петој редовној годишњој скупштини Савеза филателиста Србије, одржаној 29 марта ов. год., једногласно је донесен закључак да ће сваки редовни члан у будуће — од ! априла 1953 г. — да прима часо-

__ пис „Филателисту“, орган СФС.

Од 1 априла ће сваки редован члан обавезно уплаћивати на име чланарине за Савез по 40 динара месечно, а часопис ће му се бесплатно достављати преко подружнице или повереништва, којима припада.

Подружнице и повереништва дужни су да достављају _Уредништву сваку промену бројног стања редовних чланова, према коме ће им се часопис слати. Ко не пошаље бројно стање, сматраће се да је бројно стање, које се у овом броју часописа објављује, непромењено, те ће се по њему слати.

У будуће треба слати промене најдаље до краја месеца, да би се идући број часописа могао штампати за пријављени број чланова. У исто време пријављиваће се и омладинци, који добровољно буду хтели да се претплате на лист.

*

Други закључак ове Скупштине за часопис је о наплати дуга, од подружница, повереништва и појединаца.

Дужници су били позвани да свој дуг за часопис исплате: општим позивима преко листа, непосредним писмима и опоменама, чиме је часопис био оптерећен непотребним трошковима. Има подружница и повереништва, која су се-о све то оглушавала и ни најмање отплате нису слале. Не може се претпоставити да им опомене нису долазиле до руку, а кад су добијале часопис могли су на основу општег позива да се сете свог

x

дуга и обавезе да га плате. Не може се ни замислити да чак ни чланови управа, па ни одређени чланови за расподелу листа нису плаћали за лист. Новац је свакако прикупљен, а није слат. Оваквим нехатом те су организације, а и појединци, довели лист у положај, да није могао да излази редовно. Тиме су причињавали штету и Савезу и уредним члановима, правим филателистима, који су желели да примају лист уредно.

Да би се оваквом раду неких подружница и повереништава, па и појединачних претплатника стало на пут да се користе општом имовином, Савеза, не плаћајући никакве накнаде за то, Скупштина је донела закључак: да сви дужници измире своја дуговања до ! јуна ове год, а у противном да Управни одбор СФС предузме потребне мере за наплату дугова.

Скрећући пажњу свима. дужницима на овај закључак, позивају се да своје дугове одмах измире преко тек. рачуна Уредништва „Филателисте“ код Нар. банке у Београду 104—Т— 502. Упутнице су. послате свима дужницима с листом.

Овим“ путем их Уредништво обавештава о стању дуговања. Код подружница и повереништава је у загради означена адреса на коју је лист слат. Како управе тих организација, тако и ови њихови повереници за растурање листа, имају да настану да се дугови ликвидирају до означеног рока. — Код ових дужника унесени су дугови закључно са бројем 3 од ове године. Нису унесене у списак оне организације, које су дужне само за последња три броја из ове године, јер се за њих, као досадање редовне платише, сматра да ће и ово уредно платити.