Filatelista

АВИОНСКЕ МАРКЕ ЗА КОНГРЕС ЕСПЕРАНТИСТА _

„Политика“ од 11 јула доноси ову новост: Поред пригодне марке од 15 динара која се поводом одржања ХХХУШ светског конпреса есперантиста у Загребу пушта у течај 25 јула, издаће се и једна авионска марка од 300 динара са истом сликом, али друге боје и с натписом „АВИОНСКА ПОШТА“. Ова марка биће пуштена у течај 31 јула и продаваће се само у поштанској испостави Загреб 1.

За све чланове Савеза филателиста Југославије Поштанска управа обезбедиће по једну марку.

СПОРТСКА СЕРИЈА У ЈУГОСЛОВЕНској зони стт

„Борба“ од 7. МГ. 1958 саопштава да је Потнтанска управа Југословенске зоне СТТ пустила у продају 2 јуна 1953 нову спортску серију марака од 4 вредности. За израду ових марака употребљени су клишеји југословенске серије за марке издате за ауто-мото трке, само са измењеним бојама: 15 динара у жуто-смеђој боји, 30 динара у зеленој и маслинасто-зеленој, 50 динара у вишњевој и 70 динара у тиркизно и црноплавој боји. На свима маркама је претисак „СТТ ВУЈНА“ у латиници.

„ПРВИ ПРЕТСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ“ ЈУ ЗОНИ Б

Пригодна марка од 50 динара, која се издаје у част избора првог претседника ФНРЈ са сликом Маршала Тита, првог изабраног претседника, пустиће се у течај почетком јула 1953 године и у зони Б Слободне Територије Трста, само у тамно-зеленој боји и прештампана са „СТТ ВУЈНА“ у латиНИЦИ. ДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ИСТРЕ И СЛОВЕНАЧКОГ ПРИМОРЈА

Поводом _ десетогодишњице ослабођења Истре и Словеначког Приморја од итали-

а »

јанске окупације и успостављања народне власти, 5 и 6 септембра ове године одржаће се свечана прослава у Новој Горици. На захтев филателиста из тих крајева и Окруж“ ног комитета Савеза комуниста Словеније у Новој Горици Главна дирекција пошта одлучила је (изван прдевиђеног програма) да (се ова прослава обележи и једном пригодном марком.

Ужим конкурсом затражено је од шесторице сликара из Јбубљане да израде идејне цртеже за марку, на којој ће симболички бити претстављено успостављање народне власти у. ослобођеној Истри и Словеначком Приморју (Из „Политике“). |

сосесосовоео

~

ДЕЛИМИЧНО ИЗОСТАЛО ЗУПЧАЊЕ НА АВИОНСКОЈ МАРКИ ОД 50 ДИН.

Инж. Вернер нам је доставио авионску марку од 50 динара на којој је услед превијања хартије леви доњи угао остао незупчан. — Код авионских марака доста се ретко нађу комади са превијеном хартијом, који су увек украс једне специјалне збирке.

ЕСПЕРАНТСКЕ МАРКЕ ЗА ЗОНУ Б

„Политика“ је донела једно обавештење да ће се за потребе Поштанксе управе у Југословенској зони Слободне Територије Трста обе марке за Конгрес есперантиста (од 15 и 300 динара) прештампати текстом „СТТ ВУЈНА“ ни пустити у течај истих дана, када и југословенске.

ПЕТ

Crikvenica. — 11 — 14. УП. 1958.

Ро 'гтахепји ЕМафенеисков Saveza Hrvatske odobrila je Glavna direkcija pošta svojim rešenjem Br. 5997 od 2. VI. 1953 ižradu i upotrebu prigodnog žiga povodom proslave 60-godišnjice turizma u Crikvenici, u vremenu od 11 do 14 jula 1953.

-Žig će biti metalan, s tekstom „60 GOD. TURIZMA U CRIKVENICI 11—14. VII.

1953 / CRIKVENICA”. Sredina žiga može biti ispunjena prikladnim crtežom.

Vrata. — 1 — 3. УШТ. 1953..

Glavna direkcija pošta odobrila je 2. VII 1953 pod Br. 6554 izradu i upotrebu prigodmog poštanskog žiga u Vratima u Sloveniji. Žig će biti metalan sa stalnim datumom i sa tekstom „60 LETNICA SLO-

141