Filatelista

телију, кроз њу развијати с" љубав према отаџбини у духу даљег јачања братства и јединства наших народа, доприносећи на тај начин, и са своје стране, стварању свесних и активних градитеља социјализма. >

Кроз домаћу и страну филателистичку и осталу штампу, као и личним дописивањем својих чланова са филателистима из иностранства, пропагирати наше марке, дописнице и друге вредноснице и помоћу ових упознавати их са нашом историјом, народно-ослободилачком борбом, изградњом социјализма, природним лепотама, културним тековинама и свим значајним збивањима из живота ФНРЈ и НР Орбије.

ГРАЂАНИ И ГРАЂАНКЕ_

Скупљањем поништених и непоништених поштанских марака помажете себе и социјалистичку изградњу наше земље. ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

Све марке са писама које примите, и ако су поништене, можете уновчити, ако их са ковертима донесете овом клубу.

КЛУБ ФИЛАТЕЛИСТА ЧАЧАК

Препоручујемо свима нашим подружницама и повереништвима да се угледају на овај леп пример рада и пропаганде Повереништва у Чачку.

ИЗ НИША

" Подружница СФС у Нишу одржала је ТУ годишњу скупштину 8 фебруара 1953.

По избору радног претседништва, запиеничара И оверача записника прочитани су извештаји о раду Подружнице у 1952 години, благајника и надзорног одбора, па је била отворена дискусија по тим извештајима. Критиковани су разни пропусти, говорено је о опадању чланства з о узроцима те појаве, о неактивности чланова, о расподели марака. На крају је једногласно дата разрешница старој управи. !

Изабрана је нова управа: Управни одбор: за претседника Александар Ненадовић, управник музеја; за потпретседника Др: Радомир Шветковић, лекар; за | секретара Живота М. Илић, наставник; за 11 секретара Војислав Стојановић, шеф службе жел. ложионице за | благајника Бранко Стојчић, чиновник; за 1] благајника Ранко Првуловић, службеник; за чланове управе: Александар Куљеша, Александар Сабо, Бранко Стојиљковић, Милентије Стојиљковић и Јован Јовановић. — Надзорни одбор: Никола Петровић, Александар Крстић и Сергије Анишченко. — Суд части: Игор Павлов, Радисав Јончић и Миливоје Митић, — Руководилац за размену: Драган Ђурђевић.

Адреса Подружнице: Живота М. Илић. Рудничка ул. 14. Ниш.

ИЗ СУБОТИЦЕ

Са годишње скупштине СФС, одржане 16 фебруара 1953.

Претседник отвара скупштину, поздравља делегате и чланове и предлаже дневни ред, који је усвојен. Изабран је записничар и оверачи записника, а скупштину је водио претседник управног одбора. Поднесени су извештаји управног одбора, благајника и надзорног одбора и после тога отворена дискусија по њима Расправљало се о опадању

чланства и о узроцима те појаве, о часопису „Филателисти“, о издањима, расподели и набавци марака, о одржавању предавања Oмладинцима и почетницима из филателије и о раду са омладином уопште, о „Југофилателији“. После завршене дискусије, из записника са не види какви су закључци донесени за даљи рад Подружнице. Предложено је и усвојено да се понова изабере стара управа са неким изменама. Предлози

појединих чланова за те измене су прихва-

ћени. Предлог о организацији пзложбе оетављен је на извршење новој управи. После год. |акупштине конституисана је следећа управа: претседник: Вујковић-Ламић Људевит, секретар: инж. Перчић Фрањо, благајник: Ишпановић Владислав, главни дељач марака: Пољаковић Владислав, домар: Хађмаши Фрањо, руководноц 'омлад. секције: Вајс Ернест. Чланови Управног одбора: Фишер Ладислав, Лангер Јованка, Попов Немања, Шарчевић Андрија, Стипић Стипан. Надзорни одбор: Добо Стеван, Сатлер Ернест, Паул Ђорђе. Суд части: Христић Тома, Секе Ладислав.

ИЗ БОРА

Годишња скупшлина Подружнице СФС одржана је 3 фебруара 1953. са једногласно прихваћеним дневним редом. По избору радног претседништва, записничара и оверача записника прешло се на извештаје о раду Подружнице у 1951 и 1952 години, из кога се видело да је чланство бројно јако опало и да је рад у Подружници био потпуно замро; састанци управе нису одржавани; чланарина није редовно плаћена; претседник и благајник су премештени из Бора. — Финансиски извештај није могао бити поднесен. — Извештај надзорног одбора није поднесен, јер овај одбор није у ствари ни функционисао, — Старој управи није. дата разрешница све док се не прегледа и усвоји финансиско пословање.

~

146