Filatelista

том из Колара за Београд и многа друга ретка писма из овог раздобља.

Ту су изложени први познати телеграми

Аустрије, први телеграми Срби:е, од 1861 до 1914 г. затим упутнице и пакетске спроводнице и други поштански обрасци. — Иза овога следују витрине с разним потврдама, примкама, рецеписима и др. из ХУШи Х1Х века. Потпуно је сигурно да ни на једној сличној изложби у нашој земљи није сконцентрисан материјал ове врсте у тако богатом и добро сачуваном избору.

На почасном месту сале изложене су копије свих поштанских жигова поште Нови Сад од њеног отварања 1853 г. до 1921 г. До њих су изложени и сви пригодни жигови употребљавани код поште Нови Сад од отварања до данас.

На изложби је приказан и „Закон о маркама поштанским за писма и новине“, која је донео Михајло Обреновић 31 октобра 1866 г. за Србију.

те

Иза историјског материјала о развоју поште у Србији изложене су прве марке, прва писма. први покусни отисци марака и друге реткости црногорске поште од 1874 године на овамо. После тога следују витрине са богато и стручно сређеним поштанским материјалом: маркама и др. вредносницама и обрасцима Босне и Херцеговине од 1879 Јо; И даље.

На другој страни изложбене дворане приказан је развој поштанских дописница. Ту су витрине с првим дописницама на свету, које је увела Аустрија 1. Х. 1869. Иза тих PHтрина изложене су хронолошким редом многе' дописнице, које су употребљаване на подручју Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Војводине и Хрватске. Изи њих су изложене војничке дописнице употребљаване у наведеним земљама. А на крају ових целина изложена је колекција свих дописница са разним мотивима из Војводине, које су издате од 1937 до 1939 године.

На средини почасног дела изложбене сале изложена је поштанска труба из ХУШ века.

Поред трубе изложене су и ноте више мелодија, које су извођене на труби., Треба. нагласити да су татари и постиљони били прави уметници на труби.

Мало десно од тога изложена је каса из ХМПТ века, која се монтирала на дилижансу испод постиљоновог седишта, Каса је била причвршћена за кола јаким завртњима, а кључеви су се налазили код полазне и успутних станица.

До увођења поштанске марке пола таксе

"за писма плаћао је у готову пошиљалац, а

пола прималац. И то нам је на овој изложби приказано. 2

У једној витрини изложени је „Законик поштански“ на српско-хрватском и немачком језику, из 1850 године, који је важио, поред осталих земаља, и за „Србску Вој BOдину, Тамишки Банат и Крајину војничку“.

У централном делу сале изложен је материјал, коли нам приказује историјски развој телеграфа и телефона.

Ради боље илустрације развоја поште истакнут је један једини статистички показатељ, на коме је упоређен п. т. т. промет из 1853 и 1953 године.

На згодном месту смештен је шалтер за продају, специјално за ову изложбу израђених, пригодних коверата са сликама, на којима је симболично претстављена стогодишњица поште: дилижанса као превозно средство из 1853 и авион као преносно средство из 1953 године. На ове коверте су лепљене марке Бранка Радичевића, те је прослава стогодишњице смрти великог песника повезана са стогодишњицом поште Нови Сад. Марка је жигосана. пригодним жигом, одобреним за ову изложбу.

Одбор за прославу издао је у 2000 примерака јубиларну брошуру, у којој је после кратког увода популарно изнет историски развој поште у свету, почев од персиске, па римске, калифске, перуанске, голубије У Египту, па о поштама у Европи и развој пошта у земљама Аустроугарске, Црне Горе, Србије и Војводине, затим кратки историјат

196