Filatelista

„1958“ y дну слике, на шрафираној основи „ФНР ЈУГОСЛАВИЈА“. Испод оквира ситним словима имена лево, сликара „Р. GAVВАМТС“, а десно гравера „В. КОСМОЈТ“.

ПРИГОДНО ИЗДАЊЕ МАРАКА ПОВОДОМ 10-ГОДИШЊИЦЕ : ЗАСЕДАЊА АВНОЈ-а

Полазећи од огромног историског значаја, који је 11 Заседање АВНОЈ-а имало за стварање наше социјалистичке државе; полазећи од тога, да ће прослава 10-годишњице 1 Заседања АВНОЈ-а, 29 новембра о. год., бити сложна политичка манифестација наших народа на путу даље одлучне изградње социјализма и социјалистичке демократије у нашој земљи и очувања и јачања њене независности — Савез Филателиста Југославије предложио је Главној дирекецији пошта да поводом ове значајне прославе изда једну посебну, пригодну сериту поштанских марака којом би био видно и преко марака обележен овај крупан датум у историји наших народа.

Величина слика на маркама је 28% 38 мм, а марака са перфорацијом 30%37 мм.

За 29 новембар Савез филателиста 'Југославије у сарадњи са Савезом филателиста. Босне и Херцеговине припрема скромну филателистичку изложбу ту Јајцу, на којој ће бити организована специјална т. зв. истурена пошта.

За овај дан припремају се и посебне, пригодне коверте са поштанским жигом првог дана пуштања марака у оптицај.

На Слободној Територији Трста поштанска управа ВУЈНА у Копру пустиће у промет на дан 29 новембра ов. год. исту ову пригодну серију марака у промењеним бојама, а са претиском „ВУЈНА—СТТ“.

Ж.

У припреми је нова емисија

Крајем јула ове године Главна дирекција пошта расписала је ужи конкурс за израду 1 до 16 идејних цртежа за марке с мотивима ретких животиња које живе у нашим крајевима (дивље животиње, птице, водоземци

Тако ће Главна дирекција пошта на дан 29 новембра ов. год. пустити у промет ову пригодну серију марака од три вредности у различитим бојама.

Према предлогу Претседника Савеза фи-

лателиста Југославије Инж. Живе М. Ђор-.

ђевића за мотиве ових марака узети су и приказани: град Јајце (марка од 15 динара), Дом културе у Јајцу у коме је одржано [| Заседање АВНОЈ-а (марка од 30 динара) и Врховни командант НОВ и ПОЈ Јосип Бре Тито за говорницом на 11 Заседању АВНОЈ-а приликом читања“ реферата: „Развитак Народно-ослободилачке борбе народа Југославије у вези са међународним догађајима“ (марка од 50 динара).

Према предложеним и усвојеним мотивима пртеже за ове три марке израдио је Мате Зламалик, академски сликар из Београда.

Марке од 15 и 50 динара гравирао је Та-

насије Крњајић, сликар и гравер из Београда, а марку од 30 динара Божидар Коцмут, слихар и гравер из Београда.

Марке ће се штампати у дубокој штампи у Заводу за израду новчаница у Београду.

и инсекти). Конкурс је био расписан за три сликара, који су током вишегодишње праксе, радећи идејне цртеже за марке, добар успех показали у овој грани примењене умет ности.. То су Јанез Трпин из „Бубљане, др. Павле Гавранић из Загреба и Мате Зламалик из Београда.

За шест идејних цртежа мотиве је одредила Главна дирекција пошта: _ пеликана (птицу која код нас живи на Скадарском језеру), текуница (глодара, распрострањеног у Словенији), охридску пастрмку, орла Срадана (ретку грабљивицу која живи на Старој планини), човечју рибицу (водоземци који живе само у Постојинској јами) и риса (распрострањеног по целом Балкану). Учесници конкурса имали су прво да израде цртеже с овим мотивима, а за пет до десет преосталих избор је препуштен самим сликарима. До одређеног рока сликари су израдили одређене идејне, као и довољан број цртежа с мотивима по сопственом избору. Сваки аутор је композиционо успешно и оригинално израдио своју колекцију цртежа, 202