Filatelista

| Израел У

Мако по пространству и по броју становништва мала земља, Израел има изузетну важност у свету по свом географском положају. Наслањајући се великом дужином на Средоземно море, а једним узаним делом (од десетину километара) додирујући и Црвено море, и тако обухватајући сувим путем Суецки канал, граничећи се са севера Либаном нв Сиријом, с истока Трансјорданијом и са југозапада Египтом, иза којих су, не на великој даљини, и друге арапске вемље (Ирак, Саудит. Арабија, Иран). Израел се налази у срцу арапских земаља, он је капија за све те земље на Блиском Истоку. Он има врло важне луке, које служе за размену добара између европских и азиских земаља на Блиском Истоку. Кроз њега пролави железничка пруга, која везује Египат са Либаном, као:и најважнији сувоземни пут

за везу Средовемног мора са Персиским за-

ливом, — поред многих других важних стратегиских путева изграђених за продирање

од Средоземног мора ка свима арапским земљама и Индији и, у случају потребе, за заобилажење Суецког канала. Кроз Израел је спроведен и најмоћнији нафтовод за нафту из Ирана. Преко његова неба лете авиони ваздухопловних линија целог света. Напазећи се на тако важном стратегиском оложају и захваљујући великој предузимљивости свога становништва, Израел скреће на себе пажњу целог света.

Око тако важног положаја отимали су се равни народи од памтивека. У релативно

|.

новије време, до првог светског рата, била је ова земља под турском владавином, а после Турске у Палестину је ушла Енглеска, која од јула 1920 држи мандат за ту област, на све до 1948 године, до успостављања нове независне државе Израела.

До свршетка Првог светског рата у овим земљама, у Палестини, употребљаване су турске поштанске марке, које интересују сакупљаче Израела само употребљене, са жиговима места са његове територије, — као прве претече марака Изргела.

Сем турских пошта, функционисале су у појединим важнијим местима још и поште неких страних сила: Француске, Аустрије, Русије, Немачке, Италије, па и Египта, које су употребљавале или нарочита издања за Лвант или марке с разним претисцима, које су за филателисте, као и оне турске, биле од интереса само са жиговима места у Израелу. Почетком Шрвог светског рата ове поште завршиле су рад на тлу тадање Палестине. Само су Немачка (до свог повлачења) „а после ње Вел. Британија имале своје поште у Палестини за време Првог светског рата.

Од јуна 1920 године за Палестину, као мондатску земљу, Енглеска уводи специјална издања својих марака, које су биле у течају све до 1948 године.

() овим претечама израелских марака написао је Л. Фишер један чланак у „Филателисти“ ва 1951 годину, а исте године П. Ладањи из Тел-Авива написао је један кратак чланак о филателистичком животу у Израелу: У Југославији постоји велико интересовање за марке Израела, те мислимо да ће бити корисно за наше филателисте да имају један преглед свих марака Израела издатих за првих пет година његовог независног живота. Није прошло много времена од оснивања независног Израсла до појаве његових првих марака. Прво издање, са сликама старог јудејског новца, појавило се 16 маја 1948. (Ова серија састојала се из 9 вредности: 3, 5. 10. 15, 20. 50. 250. 500 и 1000 мила, које су биле израђене у три различита формата. Биле су у важности no 30 априла 1950. Кад се узму у обзир недовољни технички уређаји нове лржаве, могу се лако схватити код појединих вредности она различита зупчања и друге особености.

Већ 19 дана после тога, 28 маја имамо прве порто марке. На њима су слике претходних марака, али на жућкастом папиру, < претиском ОМЕ РОАЕ. Вредности: 3, 5, 10, 90 и 50 мил.

Прве марке за Нову Годину појавиле су се 26 септембра 1948. Ове марке од тада

226