Filatelista

m 5 ПР у += =" 7

jedmu takvu manifestaciju. Bilo je mnogo -

i vrlo imteresantnih zbiraka. Po sebi se razume bilo je mnogo maraka Portusalije i portuga!lskih kolonija. Dobro su bile reprezentovame grčke marke, a zatim engleske, ruske, holandske, amuerikamske, brazilijanske i dr.

Celokupan utisak bio je izvrstam i za zadovoljenje onih koji uživaju u lepoti, kao i onih koji žele da preko maraka postignu znamja i pouke.

Dodeljene su mmogobrojne nagrade, ı među njima na prvom mestu stoje tri Velike nagrade trojici izlagača, koji su bili potpuno zaslužili ta visoka odlikovanja: prva internaciona:ma nagrada dodeljena je za jednu divnu zbirku Rumuimije; prva nagrada Lisabona dodeljena je jedinstvenoj zbirci Grčke; prva nagrada Portugalije dodeljena je za studiju Portug. Indije.

MEĐUNARODNA IZLOŽBA

U SŠTOKHOLMU 1955 GODINE

1 jula 1955 biće proslavljena stogodišnjica prve svedske poštanske marke. Tom prilikom prirediće se međunarodna filatelistička izložba u Štokholmu. Predviđa se da će ova izložba biti vrlo lepa i interesanina i da će se na njoj videti izlošci iz najpoznatijih svetskih zbirki. — Razne sekcije izvršnog odbora već su formirane. — Pripreme za izložbu i za sve manifestacije biće organizovane u saradnji Švedskog filatelističkog saveza i Uprave pošta.

Svu prepisku, koja se tiče ove izložbe, treba upućivati na adresu generalnog sekretara M. Sven Backstrom. Direction generale des Postes. Stockholm 1.

PRINOSNA GREŠKA у

12.720 fumfti sterlinga, a to će reći oko 12 miliona franc. franaka, je cena, koju je platio jedan filatelista iz Toronta (Kanade), da bi mogao uveličati svoju zbirku jednom markom. To je švedska marka od 3 skilling banko, koja je pogrešno otštampana u žu toj mesto u zelemoj boji. Zna se da od ove pogrešno otštampame marke u žutoj boji postoji samo ftaj jedan primerak.

Ovaj jedinstveni primerak, otštampan 1855, a otkriven 1888 godine, napravio je izvanrednu karijeru, prolazeći kroz ruke mmogih irgovaca, da bi došao u prvo dugotrajno utočište u znamenitoj FerarijeVoj zbirci. Ali, kad je ova zbirka rasprodata, ova žuta marka od 3 sk. opet pođe da luta po svetu. Kratko vreme pre poslednjeg rata maliazimo je u kolekciji rumun– skog kralja Karola, koji ju je bio kupio za 5.000 f. st.; prodao ju je 1950 godine sa dobitkom od 2.000 f. st.

Cena, koju je platio ovaj kolekcionar iz Toronta, najviša je cena, koja je ikad plaćena za jedan komad marke. Ona prelazi za 2 miliona franc, franaka cenu, koja je

postignufa za marku Brit. Gujane od 1 centa (crnu na papiru karminaste боје) и 1940 godini

CENE NAŠIH MARAKA NA STRANIM TRŽIŠTIMA

Cumštajn mudi nove i upotrebljene marke „Oslobođenje Istre“ | „Br. Radičevića“ mo 0.35 Šfr.

PUTUJUĆA IZLOŽBA

Savez udruženja austriskih filatelista izveo je pokušaji da od odeljaka izvanredne bečke izložbe stvori jednu putujuću izložbu, koja je prokrstarila Austriju. Uspeh nije izostao. Prošlo se više gradova. Svuda je izvrsni materijal izazvao najveće divljenje i dopadanje; u nekim mestima izložbu su posećivale i škole. Inicijatori su s uspehom potpuno zadovoljni i dobili su zahvalnost bezbrojnih skupljača i početnika, koji su na ovaj mačin imali priiiku da vide jednu lepu izložbu maraka. Ideja zaslužuje punu pažnju, jer za propagandu filatelije od ovoga nema boljeg gačina.

FALSIFIKATI RUSKIH MARAKA

S. B. IZ. donosi ovo obaveštenje: Ponovo su se pojavili falsifikati ruskih maraka izdatih za desetogodišnjicu vazdušne pošte {Cumšt. br. 462-6), koje je nudila jedna londonska firma. Ovom prilikom nude se i celi tabaci od 70 komađa maraka, u kojima ima i tet-beš parova. Tabaci su negumirani. Jedan deo tih falsifikata je žigosan crnim Žžigom Moskve. Ovde se verovatno radi o proizvodima, koji potiču iz istog izvora, kao i oni koji su letos objavljeni, mada se sa zupčanjem 11!/» nešto otstupa od njih.

„PRO JUVENTUTE“

Veoma popularna švajcarska prigodna dobrotvorna izdanja „Pro Juventute* imaju vrlo interesantnu istoriju. Najpre su, 1912 godine, izdate tri preteče ovih mara–ka, —bez frankaturne vrednosti. U 1913 godini bila je izdata prva marka sa doplatkom (5—+5ec.). — 1915 godine bile su izdate 2 marke — od 5—5 i od 10—5 c. 1916 i 1917 g. bile su izdavane po 3 vrednosti; 1918 g. opet dve.; od 1919 do 19921 po tri, a od 19292 po četiri — sve do 1950 Б. Izuzetno su bili još izdati 1937 i 1941 god. po 1 blok. Od 1950 godine dalje izdavano je po 5 vrednosti. — od 1951 g. početo je za ustanovu „Pro Juventute“ sa izdavanjem i specijamih koverafa, a ove godine, pored koverata, i sveske i listovi sa tet-bešž blokovima. Švajcarska pošta izdavala je svake godine 1 decembra ove marke sa vrlo interesaninim motivima: nošnjama, grbovima, fiskulturnim vežbama, cvećem j sa slikama znamenitih ljudi.

229