Filatelista

МАРКЕ СА МОТИВИМА из зугоСло

ВЕНСКЕ ФАУНЕ

У прошлом броју нашег листа објавили смо, да је Главна дирекција пошта одлучи ла, да изла серију марака са сликама ретких животиња, које живе код нас.

С"обзиром да је од учесника на овом кон-

· курсу најбоље јудовољио уметник Мате Зламалик из Београда, Главна дирекција птт је именованом поверила коначну израду пртежа за ову серију.

До сада је Зламалик израдио 6 цртежа у природним бојама јер се припрема штампа ових марака тробојно. Ради се о следећим вреднотама:

Марке од 30 до 100 динара штампаће се двобојно. — Израда целе серије ових марака поверена је познатој швајцарској фирми COURVOISIFR, koja израђује најстручни је поштанске марке са нарочитом врстом штампе (хелиогравуром).

Уверени смо, да ће ова нова серија поштапских марака Југославије бити једна од најуспелијих и да ће побудити живо интересовање у Круговима филателиста тематичара и код свих наших филателиста који сакупљају марке ФНРЈ. у

Рачуна се, да ће ова серија изаћи средином марта 1954 године.

2 дин. са сликом текунице (СТТЕТТЛЈО CITBL,LUS)

5 дин. са сликом риса 10 дин. са сликом јелена

(БУМХ БУМХ) (CERVUS ELAPHUS MONTANUS)

15 дин. са сликом медведа (ОЏЕ5ЗЈ5 АНСТО5 ВОЗМЈЕМ5Т5) 17 дин. са сликом дивокозе (ЕЈРТСАРВА ВАГСАКМСА) 25 дин. са сликом пеликана (РЕБЕСАМЈОБ ОМОСВОТАТЛЈ5)

цртежи за остале марке су у припреми

30 дин. — охридску пастрмку 35 дин. — црног гуштера 50 дин. — човечју рибицу

DELIMICNO NEZUPČANE MARKE SRBIJE IZ 1896 GODINE Drug inž, Verner nam je poslao dva okomita dvojca maraka Srbije iz 1896 godime, i to marku od 1 pare sa zupčanjem „Jugofilatelije“ sa leve strane nije normalno zupčana — u ckomitom pravcu — jer je linijsko zupčanje pomakmuto u levo za čitavih 10 mm. Druga marka je iz iste serije — samo vrednoća od 5 para zelene boje, sa gustim češljastim zupčanjem 13 :13!/> (prema katalogu „Jugofilate ije“ br. 65/A) — Kod ovih maraka je izostalo zupčanje sa desne strane arka — isto tako u širini od oko 10 mm. Oba opisana specialiteta do danas nisu bila poznata — ali je ipak onaj od 5 para

111t/> (katalog

mnogo ređi!

а прететављаће:

65 дин: — орла-брадана 70 дин. — инсекат РНОСЕВЈ5 СТОА5 100 дин. — Huc.CALIMENUS PANCICI ·

64/0), Која

233 -