Filatelista

i Rukavina pominje, ali bilo je sličnih interesantnih kombinacija i na drugim mestima. Ručne pretiske SHS u Dalmaciji, koje on pominje, nažalost do danas nismo videli. |

U pogledu Baranje, nisam imao prilike da igde nađem obradu. Rukavina konstatuje da je „bilo natisaka”. jedino zatvorenim dopisnicama i to: od 20 fil. mrka, od 10—+3 fil. (ratna 1914/15)

Ja raspolažem ·

narandžasta i 6+2 fil. (ratna 1914/6) pla- .

va, — SVe tri pretiskane s tekstom u luku „Baranja” i ispod toga u 2 reda „50/filera”, sve na mađarskom jeziku i u crvenoi boji pretiska. Jako bi me veselilo, kad bi se pojavila i jedna obrada Baranje, jer do sada nismo imali sreće da vidimo bilo šta pisano o celinama Baranje.

Izdanja celina za Bosnu i Hercegovinu, može se reći, dosta su precizno obrađena; ali ipak ima propusta.

4 A. Prisiljeni smo na ovu numeraciju,

jer nigde na drugom mestu nismo u stanju da smestimo ovaj zasebam broj. Do sada je samo bila poznata dopisnica od 10 ћејега ' зуеЏосгуепа sa natpisom „Carte postale”, a vrednosna oznaka nosi pretisak: gore, „Država SHS”, a dole „Bosna i | Hercegovina”, sa likom ratnika (br. 4). Međutim, preštampana je na isti način i dopisnica u crvenoj boji s tekstom „Carte postale”, a koja ima za vrednosnu oznaku od 10 helerz, vodopad Plive ne, Jajeu. Koliko mi je poznato ova celina (br. 4 A), koja je bila do sada neobjavljena. pretstavlja i najređi komad međi celinama predratne Jugoslavije.

питати титите

_ Carte postale

Celina br. 11 pojavljuje se u 2 boje paрта: и :гтедој 1 чтуој.

Dok u Novakovoj obradi nisu pominjane ostale celine, Rukavina konstatuje za Bosnu i Hercegovinu: „Poštanske su doznačnice i tovarni listovi bili obični formulari”. Evo šta je meni poznato od ostalih vrsta poštanskih celina, preštampanih 1918 do 1920 godine:

1. Primka (telegrafska) izdanja 1916 god. u crvenoj boji s vredn. oznakom Jajce od 10 helera i pretiskom gore u 2 reda, od kojih prvi u krupnim slovima „DRŽAVA SHS”, a drugi u sitnoj štampi

„Bosna i Hercegovina” i dole između vrednosti „1918”. Pretisak je u crvenoj boji.

2. Karta s poštanskim nalogom, nosi vredn. oznaku ratnika od 10 hel. u crvenoj boji. Pretisak crn, i to u gornjem delu dvoredan; prvi red čini reč „KRALJEVSTVO”, a drugi, deblja vodoravna crta, dok je u donjem delu opet dvoredan, i to od reči „Srba, Hrvata i / Slovenaca”.

3. Poštanska propratnica s vredn. oznakom u plavoj boji, koja ima za sliku biv. bosanski grb (ruka s mačem), a vrednost 8 hel. Pretisak je crn u gornjem delu trorednog prvi red s krupnijim slovima „KRALJEVSTVO / Srba, Hrvata/i Slovea dole u sredini nova vrednost

4. Poštanska prištednica s vredn. oznakom Jajce u crvenoj boji u vrednosti 10 hel. Pretisak samo u gornjem delu vredn. oznake u crnoj boji, troredan: prvi red u krupnim, drugi i treći red u sitnim slovima „KRALJEVSTVO / Srba, Ervata i /510 venaca”.

Zajednička izdanja

Br. 11 javlja se u 2 vrste papira: smeđežućkastom i ružičastožućkastom, dok vrednosna oznaka pokazuje prelive od tamne ka svetloj boji.

Osobenost: U reči „POSTALME” slovo „B” okrnjeno, bez gornje horizonatne crtice „E”.

Br. 12 ima interesantnu osobenost: poznati su dvostruki pretisci.

UW Novakovoj obradi treba ispraviti mere kod 2 broja: kod 6a umesto 36 tekst je dug 34,5 mm, a Код Бг. Ма tekst je dug 24,5 mm.

Br. 14a i 14b pokazuju varijacije pre-

liva boja kod vredn. oznake, kao i kod

boja papira — od žućkastocrvenkaste ka žućkastosmeđoj.

Osobenosti kod br. 14a: U reči „KRALJEVINA” slovo „E” deblje, a i u reči „Jugoslavija” slovo „a” deblje. Postoje 1 druge manje razlike kod slova.

15 b. pokazuje dve varijacije boje papira: smeđežućkastu i crvenožućkastu.

Kao interesantnost svoje vrste, koja je usledila 1932 godine usled povišenja tarife sa 50 na 75 para za dopisnice u unutrašnjem prometu, napominjem upotrebu br. 13 dofrankiranog sa 0.95 d. markom, jer su uglavnom bile upotrebljavane dopisnice 14a i 14b dofrankirane s markom od 0.25 d., — jer je br. 13 bio utrošen.

Kod br. 16 srećemo 3 vrste papira: žućkast, smeđ i crvenkast, a vrednosnu oznaku u prilivu od tamne na svetlu boju.

Br. 20 ima 2 boje papira: svetlo i tamno-žućkast. Br. 21 pokazuje iste boje papira kao i br. 20.

I kod br. 22 nalaze se 2 boje: ružičasta i smeđe-žućkasta.

86