Filatelista

ПУТ ла ЕЦ —

из УПРАВНОГ

“dalje Je 'objavljen VI mastaval „llusiro-

Vanmogp istoriskog Rkafaloga o italijanskim spomen=markama”. — U broju 5 objavljen je nastavak o poštanskim markama Rijeke od G. Oliva i dr.

E EJ 5фрибак 1 5 а а ка о PI! struke, God. VI. 1954.

Objavljemi su ovi člamci iz fjlatelije:

U br. 1: D. Pubinovića „Savremena izdanja poštanskih maraka”: — M. Cvjefkovića „Počeci redovne poštamske službe u Crnoj Gori”; — Kmste Đ. Žugića „Povodom prve Dublikacije o Lovrencu Koširu”. Џ broju 4: R. K. ŠiĆRe pošte”.

U broju.6: Iz „Revue des PT"T' Bern” „Par. balon” — prva vazduhoplovna Do-

časopis

„75=godišnjica ак

за а реја ПРЕ „Бо атајке тар-

ке 5 motivima iz jugos!ovenske faune”.

U broju 9: „Kako je postala poštanska mar!

U broju 10: Milomir Tj. je postala poštanska marka” — jedam skroz metačam članak”: — Бејап Тирпоvić „Prigodne marke povodom proslave 150-godišnjice Prvog srpskog usfanka” |

U broju 11: Di, 'PFabinović' „Izložba Saveza firlatelista Srbije u Beogradu”; Staniko Šojić preveo iz švajcarskog časopisa. „P. Т. Т" „Cursus publicus” (Stara rimska pošta).

U bnoju 12: miloš Jakić „Povodom 145-godišnjice prve francuske pošte. u Bosni ı Hercegovimi”.

Mićić „Kako

ОДБОРА САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ

У децембру и јануару Управни одбор СФЕС, поред низа текућих проблема, претресао је и питање стања у појединим подружницама, а на основу података прикупљених __ из њихових извештаја, ма да, нажалост, и овом приликом морамо подвући да једна четвртина подружница и повереништава ни до данас није доставила тражене извештаје. У већини подружница примећује се да је рад знатно ослабио. Број чланства у многима је доста опао, а разлози су углавном високе номинале појединих наших емисија, затим ограничена могућност набавке истих и на крају, незадовољство појединих чланова што им се нису могле обезбедити све марке издања CIT ВУЈНА. По овим питањима Управни одбор је у више махова интервенисао код надлежних, но, нажалост, увек се није могло наићи на потребно разумевање. Управни одбор СФС ће и у будуће учинити све да се сва питања битна за наше чланове реше у обостраном интересу.

За последњу годишњу скупштину СОФЈ Управни одбор СФС је припремио нацрт нове наредбе за размену са иностранством коју је касније СФЈ доставио СФ Хрватске на мишљење. СФ Хрватске израдио је нови нацрт, који је достављен свим републичким Савезима, ради примедаба. — 15. јануара ол. поднели смо наш дефинитиван предлог са мишљењем да би првенствено наредбу o размени требало укинути и дозволити

слободну размену. Ово баш због тога што је такав став заузела и Међуна-

_родна фФилател. федерација, која је до-

_ куповине марака на другој,

нела закључак да се свима земљама чланицама ОУН препоручи укидање ограничења · размене марака, нпто су многе земље већ и учиниле, а друге добрим делом ограничења ублажиле. Сем тога ·финансиске могућности нашег чланства на једној страни и високе номинале као и ограничене могућности искључују мотућност недозвољене трговине, па чак ми саме размене већег обима. Сем тога зитав- низ чињеница иду у прилог заступања гледишта да би поменуту Наредбу требало укинути.

__У колико се поменута Наредба из било

"којих разлога не би могла укинути. онда

би свакако исту требало заменити новом, којом би се предвидело да:

1. — размену поштанских марака са

иностранством могу вршити чланови СФЈ, 2. — Сваки размењивач могао би да

пошаље својим коресподентима у иностранству у вредности ољ 10.000 динара и то:

А) марака ФНРЈ у течају до номиналне вредности од дин, 500, а ако је номинала марке или серије већа од тога

онда једну комплетну серију;

Б) Марака Југославије ван течаја и

“свих осталих марака у једном писму до

44

износа по вредности следећих каталога: 1. Михел, до 100 Михел марака или 2. Цумштајн, до 80 Цум. франака или 3. Ивер, до 5000 Ивер фр. или