Filatelista

iy Na mre Lap

<>

јама марака. — Модружница има комплетну збирку марака ФНРЈ.

У дискусији донесен је низ важних закључака, међу којима: да се и ове године, као и до сада, приреди „Смотра марака“ на дан годишњице ослобођења Ваљева; да управа настане да се повећа број витрина, да уреди друштвени албум марака и да са збирком учествује на изложбама; да управа затражи од Савеза Ф. С. да поново организује секцију за размену марака, јер се она показала веома корисна, а данас нам мкото недостаје; и т. д.

И на концу изабрана је нова управа, коју су углавном изабрани ранији чланови управе, што доказује да чланство признаје и одобрава рад бивше управе.

Нова _управг:

Управни одбор: Претседник Јежек Јосиф, п-претседник Тараканов Александар, секретар Боурек Јосип, Зам. секретара Игњатовић Љиљана, благајник Храњец Никола, књижничар Новаковић Стеван, шеф размене марака Јежек Јосиф, чланови управе: Одановић Лазар, Николић Веселин, Спасојевић Здравко и Игњатовић Живорад. ·

Надзорни одбор: Ђорђевић Љубомир, Крга Манојло, Игњатовић Зорица.

Суд части: Бабић Миодраг, Инж. Радивојевић Љубиша и Др. Михајловић Љубивоје.

i Јежек

ПРОСЛАВА СТОГОДИШЊИЦЕ Ека ГРАФА У СРБИЈИ

Предузеће ПТТ саобраћаја у Београду прославља у току овог месеца стогодишњицу пуштања у саобраћај прве телеграфске линије у Србији. Како јавља ,Политика“, поводом ове прославе издаће се монографија, одржати предавања, приредити академија и изложба о развоју телеграфа у Србији, Академија ће бити приређивана на Колармевом универзитету 12 марта увече, а изложба ће бити приређена у новом делу палате „Борбе“ и отворена 13 марта пре подне.

свилателистички ће се овај јубилеј сбележити употребом пригодног жига на пошти у Београду од 18 до 27 марта.

Први јавни телеграфски саобраћај у Србији почео је 27 марта 1855 г. између Београда и Земуна, који је тада био погранични · аустриски град. везан с Бечом. Том телеграфском линијом остварена је уједно и прва међународна телеграфска веза~ Ускоро после тога, 15 априла, успостављен је телеграфски са-

OM ГЕТКИМАСТОМАШМА СТОВЕУТКЕА УТМЕЧА БРОБТЕКА КЕРЉЕЛА

5 а ПЕЕЕЕХАЛОХАЊЕ ЕТГРЕМТЕХ ВЕЕШУЕОЛЕ узана a INTEKNACIA FTUDENIA VINTEA SPOTA БЕМА.

“5 8 Му | =- =

обраћај између Београда и Крагујевца, а 23 априла од Јагодине ова веза је продужена до Алексинца. Мосле две и по тодине уведен је телеграфски саобраћај између Београда и Цариграда, преко Ниша и Софије, а тиме је Србија постала важна телеграфско-транзитна зе- . мља између Западне Европе и Азије.

Србија се релативно брзо уврстила у ред земаља с организованом телеграфском службом, пошто је прва линија на свету остварена између Вашингтона и Балтимора, у САД свега десет година раније (1844). Србија је, уочивши да је телеграф од важног међународног политичког и трговачког значаја, међу првима приступила Општем телеграфском савезу 1866 године.

Поводом ове стогодишњице неће се тптампати никакве пригодне марке.

IZ. SAVEZA FILATELISTA BOSNE; I HERCEGOVINE

Prilikom III međumarodme studentske zimske sporiske nedelje na Jahorini, koja je održama od 2 do 6 marta 1955, Savez filatelista BH izdaje posebne prigodne koverte.

Koverte su frankirane samo markom od 1l.- Dinara iz serije redovnih maraka iz privrede i Žžigosame mprigodmim žigom, DrVvoga dana prriredaba na Jahorini, i. ј. 2 1 1955.

А" 7;

За НЕМАТЕ ГУЕЕАЗТТАТИЕ (МТЕЛЗАПОМАТЕ ПБ Кере Еле are INIKLNASIONAL UKIVEKATI УПЗТЕР srme WH

Y\Vodjyods Uragomir" Uul,br.S

БЕО ЕАУ

ГЕЗТ ОАУ ОР 55СЕ

Prodajna cijena prigodne koverte, framkirane sa 1.— Din, franko markom i otiskom prigodmog žiga, iznosi 26.— dinara, plus poštarima. i

Narudžbe prima SAVEZ PBIT:ATET,IST-A ВОЗМЕ 1 НЕНКСЕСОМТМЕ, Sarajevo, pošti. fah 57, a novac se uplaćuje na čekovni račum 705—17—301 kod Narodne banke ЕМЕЈ filijala Sarajevo. i

ПЛАТИТЕ ОДМАХ ДУЖНУ ПРЕТПЛАТУ! ОБНОВИТЕ ПРЕТПЛАТУ ЗА 1955 ГОДИНУ!

ВВ —=_—_—_—_—_—_—_

46