Filatelista

pagandnim tekstom. Nalepnice se često, upotrebljavaju u esperantskoj prepisci kao ukras na kovertima, pismima i kartama i kao propagamdnmo sredstvo. Među skupljačima naročito se cene nalepnice u čitavim tabacima i t. zv. četvorke. Godine 1934 izdam je iatalog esperaniskih malepnica, koji sadrži opise svih do tada izdatih ma-

· Jepnica sa datumom. Ova knjiga danas već

pretstavija pravu retkost obzirom da se broj skupljača malepnica znamo povećao. Ove sodine objavljen je u redakciji Espevranto-muzeja u Beču katalog nalepnica iz-

TT. DELJA

PRVI PDRUŠNJI

danih prigodom svetskih esperantskih kongresa. ;:

Obzirom da Esperanto može da ргиži velike koristi filateliji, kao i obzirom ma veliki broj sakupljača, koji se već praktično služi Esperantom, moglo bi se organizovanmo prići pitanju zvaničnog uvođenja Esperanta među filatelistima. Izdavamjem katologa, recimo, i stručnih časopisa filatelističkih foruma, kao i izradom. natpisa na Esperantu na međunarodnim izložbama doprinelo bi se širenju kruga zainteresova– mih, kao i popularizaciji izdanja manjih zemalja.

RBNFTNE POSTE

(Nastavak sa 185 strane)

10 decembra 1933 g. vršem je pokušaj s novim tipom rakete nazvane „Stufen Rakete” ili „Stop Rocket”. Ove su rakete bile sastavljene iz dva dela, koji su #11 ромеzami među sobom. Svaki je deo sadržavao komoru za eksplodiranje i jednu komoru za poštu. Kad bi se ova raketa bacila, заmo je prvi deo stavljen u pokret i kad bi gorivo bilo istrošeno, ovaj bi se prvi deo otkačio i pomoću padobrana bi aterirao, a drugi bi se deo zapalio i produžio let. Ovaj izum je bio vrlo važan, jer, polazeći sa tog 'principa, realizuje se interplanetarna raketa. Za tu raketu V 17 Зима: је 1хдао dve vrste frouglastih, plavih maraka: jedna od 60 gr. za frankiramje pošte koja se nalazila u prvom odeljku, a druga od 30 gr. za poštu u drugome odeljku.

Ausiriska vlada sudelovala je zvanično u pokušaju rakete S 1, koja je bačena 27 decembra 1933. Nisu izdate specijalne marke, ali je poštanska uprava žigosala pisma svojim crvenim zvaničnim žigom „Bar bezahlt” od 3 groša. Ova je raketa bila tipa „Stop Rocket” sa dva odelenja. Pisma ргvog odelenja nose žig raspoznavanja ljubičaste boje, a pisma drugog odeljka imaju zeleni Žig.

U vezi s ovim pokušajima ima još jedna novost. Prvi pokušaj rakete bačene pomoću praćke izvršio je Schmiedl 29 decembra 1933 bacanjem rakete K 1 s jedne lađe ma Jezeru Stausse kod Murtala. Raketa je prvo bačena pomoću praćke, zatim, pošto bi se eksplozivno punjenje zapalilo, prvobitna brzina bi se povećala. Posle гаkete K 1 pokušaj je obnovljen s raketom KO:

Za ova dva pokušaja Schmiedil je stavio natisak na svojim trouglastim markama od 20 i 30 groša „Katapultflug”. Pisma su osim. toga imala specijalnu etiketu „Mit Raketenpost-Katapultflug”. Zatim je Schmiedl vršio godinu dama pokušaje i usavršio svoje rakete, ali bez pošte.

2 februara 1935 bacio je maketu br. 1. Za taj let vlada je izdala razne tipove koverata s natpisom „Geflogen mit Rakete No 1” i dve poštanske marke od 3 groša crvene, boje i 5 groša ljubičaste boje.

Let rakete No 2 izvršen je istog dana. Austriska pošta je štampala tri make: od 3, 5 i 12 groša na 6 raznih dopisnica.

Najzad, 19 aprila 1935. bačene su rakete No 3. 4, 5 u Pernegg-u. Svaka dopisnica je otštampana zvanično od strane austriske pošte i žigosana raznim specijalnim žigovima. AUSTRALIJA

U Australiji su vršeni razni pokušaji prenosa pošte raketom pod upravom „Queensland Air Mail Society” i „Australiam Rocket Society”. Eksperimentator je bio Алап Н. Uonmg. Prvi opit je izvršen 4 decembra 1934.

NEMAČKA

| Prvi opit raketom u Nemačkoj izvršio je u Dielingenu 15 aprila 1931 g. Reinhold Tilinmg. To je bio vertikalan let od 5.000 stopa visine, Raketa se spustila nedaleko od svoje tačke polaska. Bila je 12 stopa dugačka. Tiling je zatim izvršio mnoge opite bez pošte. Poginuo je 10 novembra 1933 prilikom eksplozije jedme rakete. Zalim se pojavio čuveni Gerhard Zucker, koji, ako nije mnogo unapredio tehniku rakete, ima zasluge, jer je u mnogome popularisao poštu raketom. On je izdao veliki broj poštanskih maraka i raznih žigova. 19

НЕ

ти ву и = а _ ___-