Filatelista

РОТ РЕЕТБЕРМКА ЕЕРОЕШКЕ ITALIJE U AMERIKU

TItalijarsko ministarstvo PT'T izdalo je povodom puta pretsednika republike u po= setu SAD i Kanadi, jednu marku za Vaz=dušnu poštu i tim obeležilo taj važan događaj za Italiju, kao i način pretsednikovog puta — krož vazduh. ~

Marka je izrađena od ranije marke za vazdušnu poštu od .50 lira, ali u promenjenoj boji — jorgovanasto-crvenkastoj, 5 izmenjenom cenom od „50 LIRE”, koja je precrtana, na novo preštampaiu vrednost „Li. 120”. Sem toga marka je dobila nove pretiske: u gormjem levom uglu „1956”, a na desnoj strani „Visita /del Presidente/ della Repulblica fnegli U e nel Сапаа: RKRURS PILATELIJE NA NARODNOM UNIVERZITETU IU FIRENCI

„11 Bollettino Filatelico” u BPO 2 donosi inferesaninu уезђ о офуагапји kursa filatelije na narodnom univerzitetu u Firenmci pod rukovodstvom jednog viđenog publiciste i potpretsednika tamošnjeg filatelističkog kluba.

REČ FRANCUSKOG MINISTRA POŠTA UPUĆENA PFILATELISTIMA PREKO „LE MONDE DES PHILATELISTES"

Osobito mi je prijatno da mi se dala prilika, da, posretstvom vašeg časopisa, upoznam” filateliste 5 роб кота Којц паmeravam da sprovedem u odnosu na izdanja poštanskih maraka, a o tome. govoTrim U toliko radije, što filatelistička pitanja nisu za mene nova.

Sad ne može niko više да озрогл да зе poštanska marka, očevidno određena pre svega za frankiranje korespondencije, prikazuje u očima sakupljača kao minijaturпа &lika, koja treba u istini da ima umetničkj karakter. Ovaj mali pravougaoni.pa– pirić, čije je zračenje kroz svet ogromno, pretstavlja nesumnjiv nacionalni interes. Zar ona ne pronosi kroz sve zemlje sveta, do najskromnijih i najzabačenijih sela, sliku kakvog peizaža francuske, neke visoke ličnosti, kakvog slavnog događaja iz naše prošlosti, neku prestavu francuske aktivnosti i genija? TI ja mislim da ovom prilikom ireba da. podvučem, da ona pretstavlja za đake sretstvo za poučavanje — originalno i prijatno.

Naše marke treba kako po svojoj umetničkoj vrednosti, tako i po ekliktici izabranih predmeta, da budu slika. naše istorije i da preuzmu na sebe s maksimumom sjaja svoju misiju vesnika naše zemlje.

Moja je želja, jednom rečju, da francuska poštanska marka bude viđena i tra-

žena od filatelista, a ja sami uveren da

ću postići taj uspeh 5 pomoću naših briljantnih umetnika crtača i gravera.

Da bih odgovorio, specijalno, želji francuskih sakupljača maraka, moja politika u domenu filatelije biće puna brige da se izrađuje lepe marke, s pristojnim nominalnim vrednostima, ograničavajući što je više mogućno broj izdanja 5 Чорја кота i visinu НА дорјајака.

Učiniće se sve za ostvarenje ove politike! ŽIL VERN O MARKAMA

Žil Vern, vehiki vizionar u tehnici, jedva da je mogao maslutiti kako će vasionske cifre dostići poštanska marka u idućem veku. U jednom pismu piše Žil Vern svojoj majci. 1849 godine (godinu dana posle uvođenja poštanske marke ı Егапcuskoj): Tata mi ne da mira s poštanskim markama. Sa strahom nosim neko pismo na poštu. Čas nedostaje marka па koverti, čas pismo nije dovoljno frankirano. Užasan pronalazak, ovaj novi način frankiranja pisma! Ove sitne koještarije, na koje se pljuje, strašne su...”

Ko bi bio u stanju tada da prefskaže niladom Žil Vernu, da će kroz sto godina na jednoj od tih malih „koještarija” zasijati njegova slika?! (B. B. — Z.)

МАТА |

„Le Monde des Philatelistes” u broju za mart 1956 donosi vest da se može desiti da pošte na Malti budu uskoro snabdevene engleskim markama i radi toga savetuje skupljačima maraka Malte da se markama Malte što pre snabdu, naročito poslednjim izdanjem.

LEVARDSKA OSTRVA

Slučaj pošte na Levardskim ostrvima bio je jedinstven u poštanskom svetu. Ova grupa Anfilskih ostrva obuhvatila je 4 britanska poseda: Amftigvu, Montserat, Virdžinska ostrva i Sv. Hristofor-NevisAnmgila. Zaiedno s ровера на markama зуаkog od ovih poseda upotrebljavane su još i zajedničke marke s legendom LEB: WARD ISLANDS u svim ovim kolonijama.

Ova čudna situacija završiće se 1 jula. Odeljak u katalozima Levardskih ostrva definitivno je završen i svim markama izdatim s ovom legendom prestaće važnost 30 juna. (Iz „Lie Timbre”)

IZ KINE

„Sammler-Exipress” daje o izvršenoj valutnoj reformi u Kini ove podatke: Posle prelaska na promenjene novčane jedinice nove oznake vrednosti su: 10.000 starih yuan-a = 1 novi yuan = 100 fen ili cemts. ·

90